GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 2. 8. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Smenjen dugogodišnji direktor kikindske fabrike crepa i pločica "Toza Marković"

Šurovanje sa ITH Šegrta koštalo fotelje

Do otkazivanja poslušnosti direktoru došlo zbog njegovog dogovora sa beogradskom firmom ITH i prodaji akcija po lošim i nepovoljnim uslovima. Za v.d. direktora imenovan dosadašnji finansijski direktor Rudolf Pavli

KIKINDA - Dvoipomesečno neslaganje poslovodstva fabrike "Toza Marković" i Dmitra Šegrta, koji je na čelu najvećeg srpskog proizvođača i pločica bio 15 godina, kulminiralo je prekjučerašnjom smenom tada već bivšeg generalnog direktora. Upravni odbor "Toze Markovića" je na prekjučerašnjoj sednici jednoglasno razrešio dužnosti Šegrta. Za v.d. direktora imenovan je Rudolf Pavli, dosadašnji finansijski direktor. U poznatom opekarskom gigantu kažu da je do Šegrtove smene došlo zbog katastrofalnog pada proizvodnje i kvaliteta crepa i pločica, niskih zarada i jako lošeg zastupanja akcija DOO "TM Investa" i njihove prodaje po lošim i nepovoljnim uslovima beogradskoj firmi ITH. Do definitivnog razlaza bivših saradnika došlo je posle Šegrtovog dogovora sa ITH o prodaji "Tozinih" akcija. Od raspoloživih 23 odsto ITH je otkupio od "TM Investa" 10 odsto akcija, a razgovaralo se i o prodaji ostatka. Međutim, umesto završetka pazara, Šegrt je ostao bez direktorske fotelje. Kako kaže za Glas Rudolf Pavli oko 1.300 zaposlenih mirno je primilo tu vest i do nemira u fabričkim pogonima nije došlo.

ODBIO UCENE ČLANOVA UO

Komentarišući za Glas smenu, Dmitar Šegrt je kazao da je ona rezultat njegovog neprihvatanja da aminuje otuđenju značajnog dela imovine "Toze Markovića", na štetu akcionara i akcijskog fonda.
- U trenutku finalnog preuzimanja fabrike odbio sam da zaposlim članove porodica predstavnika UO i da njima obezbedim značajne privilegije i materijalnu korist. Tražili su od mene da podelim vanredna primanja zaposlenima, u visini od 1.000 evra, što sam, takođe, odbio. U poslednja dva i po meseca između mene i UO došlo je do velikog jaza, a sve je počelo kada je pala odluka da se oko 23 odsto akcija "TM Investa" proda firmi ITH. Smena je obavljena legalno i nemam primedbi. Želim da naglasim da mi je savest čista - kazao je Šegrt.

- Nervoza u vezi sa nerazjašnjenim pitanjem vlasništva i dvogodišnje odlaganje skupštine, bila je više nego očita. U drugoj polovini septembra nas očekuje skupština akcionara posle čega će uslediti izbor nove skupštine i UO koji će imenovati novog generalnog direktora. U ovom trenutku je najvažnije da se dođe do kompromisa svih vlasnika i da fabrika nesmetano posluje - poručuje Pavli.
Neizvesnost u jednoj od najuspešnijih severnobanatskih fabrika počela je prošle godine kada je hrvatska kompanija "Nekse grupa" postala vlasnik 31,4 odsto kapitala "Toze Markovića". Da bi se zaštitili od preuzimanja Šegrt i njemu lojalni akcionari osnovali su DOO "TM Invest" u kome su udružili 23 odsto akcija. U većoj ili manjoj meri medijski rat ljutih rivala besneo je mesecima, ali do vlasničkog rascepa nije došlo jer Vlada Srbije nije htela da proda svoj paket akcija od 16 odsto, pohranjenih u akcijski i penzijsko-invalidski fond. Hrvati su ponudili socijalni i investicioni program, ali ni to nije bilo dovoljno za ostvarenje njihovog cilja. Pavli kaže da se na tom planu očekuje napredak, jer su uspostavili kontakt s ministrom privrede Predragom Bubalom.

- Pokušaćemo da preostali paket akcija "TM Investa" od 13 odsto pridružimo državnom i da Vladi Srbije prepustimo inicijativu u pronalaženju strateškog partnera - rekao je Pavli.
Iznenadnoj smeni, u vrućoj direktorskoj fotelji "Toze Markovića", pre samo nekoliko dana, prethodila je odluka Višeg trgovinskog suda iz Beograda kojom se nalaže "Tozi Markoviću" održavanje vanredne skupštine akcionara, po tužbi "Nekse grupe".

Postoje naznake da je moguć dogovor Ivana Ergovića, vlasnika "Nekse grupe" i Miroslava Miškovića, čije tri firme iz "Delta holdinga" poseduju više od 11 odsto akcija "Toze Markovića". Iz cele priče, ne treba isključiti poslovodstvo kikindskog giganta.

S. Urošev


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Smenjen dugogodišnji direktor kikindske fabrike crepa i pločica "Toza Marković"
Zamenik predsednika SO Kula osuđen zbog krađe tone šećera
Šćekići gotovo dva meseca u mraku zbog izgradnje stambene zgrade
Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti Novosađana
Četvorica mladića romske nacionalnosti tvrde da ih je maltretirala policija
 


     


FastCounter by LinkExchange