GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U toku popis objekata od kulturnog i istorijskog značaja za Vrbas

Država štiti stogodišnja zdanja

Prema novom planu Zavoda za zaštitu spomenika popisani su svi objekti starosti između 70 i 100 godina. Neka zdanja u centru, iako imaju istorijski značaj, vremenom su promenila i namenu i izgled

VRBAS - U Vrbasu je u toku izrada plana objekata starijih od sedamdeset godina koji će biti pod zaštitom države, a na izradi plana sarađuju republički Zavod za zaštitu spomenika i Direkcija za zaštitu spomenika Vrbas. Prema novom planu Zavoda za zaštitu spomenika popisani su svi objekti starosti između sedamdeset i sto godina, a potom sledi dug proces procene značaja popisanih objekata. Prema rečima Svetlane Janković iz odeljenja za urbanizam, Direkcija će izneti svoje predloge starih zdanja koji bi trebalo da se nađu u novom planu, a konačnu ocenu će doneti Zavod.

- Pod prethodnom zaštitom nalazi se deo glavne ulice od zgrade u kojoj se nalazi Nacionalna služba za zapošljavanje do nekadašnje privatne vile u kojoj je smešten Zavod za osiguranje, a u novi plan trebalo bi da se nađe i ambijentalna celina produžetka glavne ulice - rekla je Jankovićeva, dodajući da prethodna zaštita podrazumeva drugačiji oblik zaštite objekata od proglašavanja nekog zdanja kulturnim ili istorijskim spomenikom, ali se zaštićeni objekti nalaze pod posebnim režimom kada je u pitanju eventualno menjanje izvornog izgleda.

NEMA PARA ZA OBNOVU

- Restauracija je ipak na vlasnicima, koji nemaju sredstava da ulože u obnovu - kažu u Direkciji i dodaju - Mnoga zdanja su već uništena, a na nama je da sada spasemo ono što možemo.
Slična situacija je i sa starim grobljima koja se sada nalaze u statusu zaštićenog zelenila, ali je uređivanje dužnost vlasnika koji, kada su u pitanju nemačko i jevrejsko groblje, već decenijama ne žive u Vrbasu.

Neka zdanja u centru grada, iako imaju lokalni istorijski značaj, kao što je nekadašnja zgrada bioskopa, vremenom su promenila i namenu, ali i izgled. U Direkciji kažu da zgrada starog bioskopa nikada nije proglašena za kulturni spomenik, te u tom smislu nije bilo moguće uticati na zakupca u pogledu renoviranja objekta. Čak i u novom planu, većina objekata biće i dalje samo u režimu zaštite. Restauracija dve oronule crkve u centru Vrbasa, iako su pod zaštitom države, još nije na pomolu, iako su, kako potvrđuju u Direkciji, postojali neki dogovori sa vlasnicima. Na postojećem spisku objekata od velikog značaja nalaze se sledeći objekti: kuća u M. Tita 30 i 42, Zgrada SPC Vavedenja, Reformatorska crkva, partizanska baza Centar i Čarnok i veliki broj spomen-ploča, među kojima je i nedavno ukradena bista Veljka Vlahovića.

Prema popisu iz 2003. godine među kulturna dobra u Vrbasu ubrajaju se brojni arheološki lokaliteti, spomenici i spomen-ploče, ali i kapela "Vodice", SPC i Reformatorska crkva, partizanska baza Centar i kuća u M. Tita 2. Uzrok ruiniranog izgleda mnogih stogodišnjih zdanja u gradu je nedostatak novca.

S. Vučanović


vesti po rubrikama

^Vojvodina

U toku popis objekata od kulturnog i istorijskog značaja za Vrbas
Bivši građevinski radnik Đura Latinović ni u penzionerskim danima nema vremena za odmor
Gimnazija "Ivo Lola Ribar" menja ime u Mitrovačka gimnazija
Nesporazumi i neslaganja među kikindskim demokratama
Protest stanara na uglu Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja
Ekološki pokret grada sumnja u skorašnji "incident" na Ledinačkom jezeru
 


     


FastCounter by LinkExchange