GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Finansijska priča

Sve je počelo kada je dinar počeo da se zajebava, obarajući vrednost do juče neprikosnovenog, evra. Genijalno Ministarstvo finansija zbunilo je moćnog tajkuna, taj se kolebao između ideje da prodaje evre i kupuje dinare, ili da ipak, verujući u Evropu kupuje evre bez obzira na privremenu, i čudnu moć dinara. Izmučen, i nervno napet, tajkun je šutnuo svog najboljeg psa čuvara koji mu, po navici, motao oko nogu.

Kažu da jedna anomalija rađa drugu. Uvređeni pas prestao je da laje i počeo da se umiljava svakom gostu. Nema ruke koje nije liznuo, a svima je udvarajući se mahao repom. Zabrinuo se vlasnik, zabrinuli se veterinari. Čudni pas srušio je pretpostavku da svaki veran pas vremenom počinje da liči na svog vlasnika. Gazda je lajao po novinama, režao na konkurenciju i ujeo ne jednog suparnika, a pas je samo mahao repom gledajući sve to.

Pas čuvar pretvorio se u psa posmatrača. Gazda je platio eksperte i dobio zaista moćan savet. Kupuj, veli, i dalje evre, ne veruj da će predizborna, a samim tim i lažna, moć dinara potrajati. I sam znaš, kazali su mu, prevrtljivu moć dinara koji u predizbornoj kampanji ide iz ruke u ruku, a redovno završava u ruci pobednika. Gazda je došao sebi, uvređeni pas nije. Pas je ostao posmatrač. Podmićivali su ga šniclama, dovlačili mu najlepše keruše, a on nikako da zareži, nikako da lane.

Psu se najviše dopala finansijska i svaka druga policija. Prosto se zaljubio u te ljude. Izazvao je mržnju pasa dresiranih da nanjuše drogu, ovaj pas je, kao niko pre njega, umeo da nanjuši dinare, evre, dolare, i svaku drugu valutu. Tu sposobnost duguje gazdi na kog je, dok su bili u ljubavi, toliko ličio. Sad je pas okrenuo ćurak naopako, mrzeo je gazdu više nego što ga je, dok su bili u ljubavi, voleo. Nije birao saveznike. Kad su lopovi otkrili da im može poslužiti, učinio je to. Odveo ih je tačno na skrovito mesto u bašti jednog od tajkunovih prebivališta, i trčkarao u krug oko zakopanog blaga. Kopaju lopovi duboko i već ih nagriza sumnja da se pas zajebava, kad, eto strašne love, u nekoliko velikih čeličnih kutija. Broje i ne veruju. Dvadeset i dva miliona dolara u kešu.

Pas je mogao, ali nije hteo, da im pokaže mesto na kom je zakopana velika količina evra. Sa lopovima je onako, iz mržnje prema gazdi, sarađivao, a finansijsku i svaku drugu policiju iskreno je voleo. Odlučio je da njima pokaže gde su evri, moraju i oni nešto otkriti.
Pas bi potpuno sjebao svog tajkuna, ali ni gazda nije bio naivan. Platio je tu i tamo, ovde i onde, i otkrio izdajnika. Mogao je lično da ubije psa, kao psa. Ali imao je bolju ideju. Poklonio ga je svom prijatelju, takođe, moćnom tajkunu koji se njegovom psu mnogo dopadao. Promenivši gospodara pas je ozdravio i vratio se svojoj prirodi. Počeo je da reži i da laje.

Finansijska i svaka druga policija našla se u čudu. Pas koji im se do juče umiljavao ne da se prepoznati. Laje, reži, ujeda. Lopovi probaju da ga podmite šniclama ne bi li im pokazao mesto gde njegov novi gospodar krije svakojaku valutu, a pas je uvređen tom ponudom, na njih, nasrnuo.

Kad se ponekad sretnu srećni pas i bivši gazda, obojica zareže. Stara pouka da psi teže menjaju gospodare nego gospodari pse, ostaje na snazi. Ali tu se priča ne završava.
Sve je u ovoj naivnoj finansijskoj priči jasno, izuzev najvažnije stvari: dokle će dinari da se zajebavaju i napadaju jadne evre? I hoće li evri izdržati predizborne napade goropadnog dinara?
Tajkuni će se snaći, a šta da radi sirotinja? I kad će ti izbori, majku im.


vesti po rubrikama

^tema

Vladavina medijima obezbeđuje političku moć
Sredstva informisanja na Kosmetu podeljena po etničkoj osnovi
SRPSKA POSLA : BRANA CRNČEVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange