GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Šta nikako ne smete da radite ukoliko ste u drugom stanju

Vapaj nerođenog deteta

Zaboravite na cigarete, alkohol i lekove koje nije prepisao lekar, a smanjite i kontakt sa kućnim ljubimcima

Briga o detetu počinje od trenutka njegovog dolaska na svet? Potpuno pogrešno! Beba koja raste u stomaku svoje mame u velikoj je opasnosti, mnogo većoj od one koja je čeka na svetlosti dana. Ona još uvek ne diše, dakle ne može ni da plače, ni da traži nešto, niti da se žali. Ako joj naškodite, sve što može da uradi je da ispusti tihi vapaj, krik koji će zauvek ostati zarobljen u svetu tišine.

Briga za bebu, dakle, počinje od trenutka kada ste saznali za trudnoću, pa čak i mnogo ranije, ukoliko ste zaista odgovorni. Zapamtite: svaka štetna supstanca koju unesete dok ste u drugom stanju uticaće na razvoj bebe! Ovo je pogotovo bitno u prva tri meseca trudnoće, kada se bebini organi formiraju i kada posledice mogu biti katastrofalne.

Pušenje
Deca majki koje puše za vreme trudnoće su po pravilu sitnija i slabije razvijena, a i prevremeni porođaj je češći. Sve ovo zato što jeftina uživancija buduće mame ostavlja njeno dete bez kiseonika. Takođe, naučno je dokazano da pušenje u trudnoći povećava šanse za pobačaj, deformitete ploda i slučajeve kada beba ne preživi porođaj. Zapamtite: što više pušite, to je veći rizik po vas i vaše nerođeno dete. Ne dolazi u obzir nikakvo "smanjivanje doze" ili prelazak na "lajt" varijantu: ostavite pušenje, skroz-naskroz! Takođe, ako ste u drugom stanju, a često boravite u prostoriji u kojoj drugi puše, morate znati da bi ovi nevaspitani prljavci (jer teško je naći drugu reč za ljude koji namerno truju druge ljude - puše u zajedničkoj prostoriji) mogli ozbiljno nauditi vašem nerođenom sinu ili kćeri. Imajte jedno stalno na umu: pasivno pušenje je podjednako opasno! Zamislite da neko vašoj tek rođenoj bebi opali šamar! Kako biste reagovali? E, pa, efekat je isti kao kad neko duvani pored vas, dok je beba u stomaku!

Alkohol
Čaša vina jednom ili dvaput nedeljno, neće naškoditi ni vama ni vašoj bebi. Ali tu je kraj. Pijenje dve ili više doze alkohola dnevno (čaša vina ili krigla piva) može ozbiljno da ošteti vašu bebu. U medicini je odavno poznato kakve sve grozne posledice mogu imati bebe koje su rodile majke alkoholičarke. Među ove spadaju fizički deformiteti, mentalna zaostalost, razna oboljenja...

Lekovi
Oprezno, vrlo oprezno sa lekovima! Mnogi od njih mogu imati štetan uticaj na plod, a za mnoge se jednostavno još ne zna imaju li, odnosno mogu li imati takav uticaj. Zato treba po svaku cenu izbegavati uzimanje bilo kakvih lekova za vreme trudnoće; jedini koji vam ih može prepisati je lekar, i to samo ukoliko zna da ste trudni. Pogotovo treba izbegavati takozvane "sitne" lekove, poput aspirina, brufena i drugih analgetika. Ukoliko ste hronični bolesnik, morate, u dogovoru sa doktorom, revidirati dozu koju uzimate!

Toksoplazmoza
Iako je ponekad hajka na ovo oboljenje preterana, ipak trebe biti maksimalno oprezan kada je reč o rukovanju sirovim mesom, uzimanju slabo termički obrađenog mesa, konzumiranju loše ili neopranog voća i povrća i kontaktu sa kućnim ljubimcima. Svaka zaraza zlim parazitom, čije ime je toksoplazma, može biti jako, jako ozbiljna, i teško oštetiti vašu nerođenu bebu. Prevencija: temeljno pranje ruku posle pipanja sirovog mesa, izbegavanje kontakta sa kućnim ljubimcima, pogotovo sa njihovim izmetom, dobra termička obrada mesa i dugo, pažljivo pranje voća i povrća koje se jede sirovo.

I. Ć.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

horoskop za ponedeljak
Šta nikako ne smete da radite ukoliko ste u drugom stanju
Slučaj američkog bicikliste Lensa Armstronga u službi borbe protiv raka
Dr sc. Vesna Jovanović-Čupić govori o zloupotrebi alkohola