GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ahmadinedžad našao u Čavesu srodnu dušu

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je juče u Iranu da će njegova zemlja "uvek bezuslovno biti uz Iran" i pozvao Teheran da poveća ulaganja u naftnu industriju Venecuele, javlja Bi-Bi-Si.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad nazvao je Čavesa "srodnom dušom" i kazao da "se oseća kao da je sreo brata i velikog prijatelja", a vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei kazao je gostu da SAD nisu uspele da "amerikanizuju" Bliski istok i da "napadi cionističkog režima" predstavljaju američki plan uključivanja cionista u ovaj rat (Izraela na jugu Libana) u cilju amerikanizacije Bliskog istoka. U obraćanju novinarima, posle tog sastanka, Čaves je rekao i da se nada kako će Iran i Venecuela nastaviti zajedničku borbu "protiv američkog imperijalizma".

Teheran je juče zapretio da više neće razmatrati međunarodne predloge o prekidu obogaćivanja uranijuma ukoliko Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju protiv nuklearnog programa Irana, javlja Rojters. - I dalje verujemo u pregovore i Evropljani će, ako mogu da sačekaju 22. avgust, dobiti odgovor na paket predloženih mera - izjavio je portparol iranskog MIP Hamid Reza Asefi. - Takva rezolucija sigurno neće pomoći u rešavanju regionalnih pitanja i stvoriće dublju krizu u oblasti - dodao je on ne preciziravši na šta misli.

Pet stalnih članica SB UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija) prihvatile su nacrt rezolucije koje je Savetu u petak podnela Francuska, a u kojoj se od Irana zahteva da do 31. avgusta prekine s nuklearnim aktivnostima ili da se, u suprotnom, suoči sa sankcijama, javlja Bi-Bi-Si. Dokument je podeljen svim članicama Saveta (15 država) i očekuje se da bi koliko danas moglo da se o njemu glasa. Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin naglašava da se u nacrtu Iranu ne preti sankcijama, što smatra ohrabrenjem za obnavljanje dijaloga.


vesti po rubrikama

^svet

Svet zgrožen izraelskim napadom na južnolibansko selo Kanu
Ahmadinedžad našao u Čavesu srodnu dušu
 


     


FastCounter by LinkExchange