GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Svet zgrožen izraelskim napadom na južnolibansko selo Kanu

Od 60 mrtvih 37 su deca

Kondolizi Rajs iz Bejruta poručeno da ne dolazi, libanski premijer kaže da nema razgovora pre prekida vatre

Više od 60 ljudi, među kojima 37 dece, prema poslednjim nezvaničnim informacijama koje se menjaju iz sata u sat, poginulo je u selu Kani na jugu Libana kada su izraelski avioni juče pred zoru pogodili trospratnicu, u kojoj su nesrećnici potražili zaštitu i spavali dubokim snom u trenutku napada, javljaju svetske agencije. Libanski ministar spoljnih poslova Nuhad Mahmud izjavio je juče na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da bilans žrtava nije konačan. "Spasioci su do sada pronašli više od 60 leševa ispod ruševina zgrade. Nastavlja se vađenje tela, od kojih su većina žene i deca", rekao je Mahmud. Tela 27 dece izvučena su iz ruševina, a prizor je užasan, navodi AP. Nizovi kuća su u ruševinama, a spasioci izvlače mrtve. Seljani kažu da su u pogođenoj trospratnici utočište našle četiri porodice.

Olmert žali zbog žrtava
Načelnik Generalštaba vojske Izraela Den Haluc rekao je predsedniku zemlje Moše Kacavu da vojska nije znala da su u toj zgradi bili civili, objavio je izraelski list Maariv na sajtu, prenosi Rojters. Kana je bombardovana jer su gerilci proiranske terorističke grupe Hezbolah, protiv kojih se 19 dana vodi ofanziva, odatle tokom pretprošle noći ispalili 47 "kaćuša" na Izrael, pri čemu je povređeno deset Izraelaca, javlja Si-En-En. Izraelci tvrde da je najmanje 330.000 stanovnika severa Izraela krenulo u zbeg zbog napada Hezbolaha.

POGINULO 750 LJUDI

Broj poginulih u Libanu, u 19-dnevnoj izraelskoj ofanzivi, popeo se na 750, izjavio je juče ministar zdravlja Libana Mohamad Kalief, javlja Rojters. Zvaničnici UN upozoravaju da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava. Koordinator humanitarnih operacija svetske organizacije Jan Eglanad, koji je proteklih dana boravio na Bliskom istoku rekao je u SB UN da je situacija očajna. - Ima nešto fundamentalno pogrešno u ratu u kojem gine više dece nego muškaraca pod oružjem; to mora da se zaustavi - poručio je Egland ocenivši da takozvani, humanitarni koridori, kojima se pomoć doprema ugroženom stanovništvu na jugu Libana, nisu dovoljni.

- A šta očekujete da Izrael kaže? Da je pobio 40 dece i žena - odgovorio je ministar odbrane Libana Elijas Mur u razgovoru za TV Al Džaziru, prenosi AP, podsećajući da je u napadu izraelske artiljerije na Kanu 1996. ubijeno je više od 100 civila koji su utočište našli u tamošnjoj bazi UN.

Premijer Izraela Ehud Olmert izrazio je duboko žaljenje zbog bombardovanja Kane, javlja Rojters. "Ništa nije tako strano našem duhu, dalje od naših misli, i suprotno našim interesima kao povređivanje nevinih", rekao je Olmert i naredio prolaz humanitarne pomoći za meštane tog sela. Ali on je dodao i da se Izrael ne žuri da uspostavi prekid vatre u Libanu dok ne postigne svoje ciljeve.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, koja s Olmertom pregovara o okončanju sukoba, telefonirala je premijeru Libana Fuadu Siniori, izrazila duboko žaljenje zbog pogibije nevinih ljudi u Kani i rekla da je "vreme za prekid vatre" između Izraela i gerilaca Hezbolaha, navodi AP. Rajsova je odložila za juče planiranu posetu Libanu jer joj je iz Bejruta poručeno da nema smisla da dolazi pre nego što bude postignut prekid vatre.

Generalni sekretar UN Kofi Anan apelovao je juče na Savet bezbednosti da osudi izraelski napad. "Duboko sam razočaran time što moji raniji pozivi na prekid neprijateljstava nisu doneli rezultat", rekao je Anan na sastanku koji je hitno sazvan povodom napada na Kanu", kazao je Anan.

Izraelski ambasador u UN Dan Gilerman je, obraćajući se Savetu bezbednosti, rekao da je Kana "uporište Hezbolaha" i da je Izrael, pre napada, upozorio stanovnike tog libanskog sela da treba da se evakuišu.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari rekao je da, posle napada na selo Kana, SAD ne mogu više da opravdavaju svoju podršku izraelskim vojnim akcijama u Libanu i na palestinskim teritorijama. "Te bombe su američke bombe. Nazivaju ih laserski navođenim bombama, a one su zapravo mržnjom navođene bombe i nažalost one su napravljene u SAD", ocenio je Džafari. On je nazvao napad u Kani "izraelskim holokaustom", preneo je Rojters.

SAD: Nema ratnih zločina
Pomoćnik američkog državnog sekretara Nikolas Berns ocenio je da izraelski napad na Kanu ne predstavlja ratni zločin. On je istakao da SAD žele da se postigne dogovor o primirju između Izraelaca i libanskog Hezbolaha i o "brzom" upućivanju međunarodnih snaga u taj region. "Radimo na uvođenju primirja. Blizu smo političkog dogovora između Izraela i Libana koji će omogućiti prekid sukoba", dodao je Berns.
Šef iranske Revolucionarne garde Jahja Rahim Safavi izjavio je juče da bi radikalne snage u zemlji trebalo da budu spremne na osvetu protiv Izraela i SAD zbog napada na Liban. "Basidž (islamski ekstremisti dobrovoljci) i Revolucionarna garda trebalo bi da se pripreme da se osvete cionistima i Amerikancima, a vreme kad će to biti objaviće lider", rekao je Safavi. Basidž i Revolucionarna garda su direktno odgovorni iranskom vrhovnom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju, napomenuo je Rojters. Istovremeno, radikalna islamska grupa Saraja Al Kuds (Bataljoni Jerusalima), krilo izuzetno ratobornog Islamskog džihada, zapretila je Izraelcima osvetom bombašima-samoubicama.

Pripremila: V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Svet zgrožen izraelskim napadom na južnolibansko selo Kanu
Ahmadinedžad našao u Čavesu srodnu dušu
 


     


FastCounter by LinkExchange