GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Žitelji Bigrenice kod Ćuprije zavadili se zbog puta

Rezervni pravac tuđe dvorište

Meštani tvrde da je Miroljub Đurđević poorao šanac, kojim se njegova njiva graničila sa putem, a njegovi ukućani da put nikada nije ni postojao

ĆUPRIJA - Meštani naselja Donje Merdare u selu Bigrenica nadomak Ćuprije ne mogu da koriste jedan lokalni put zbog, kako tvrde, "samovlašća Miroljuba Đurđevića, koji je uzurpirao deo puta i izorao šanac, pa se prilikom obilnih padavina sva voda sliva na put i okolna dvorišta".

Najugroženije je dvorište Slobodana Žikića.
- Tokom prošlogodišnjih padavina poplavljeno mi je celo dvorište. Susedna kuća porodice Mijajlovića, koji su u Cirihu, pretrpela je štetu od oko 100 hiljada dinara, jer su im se pod vodom našli tehnički aparati i mašine. Poplavljen je i bunar, tako da izbeglice, kojima su dali kuću na privremeno korišćenje, moraju u komšiluk po vodu - kaže Žikić, kome smeta i veliki šanac, koji je PTT Jagodina ostavio nakon postavljanja telefonskih kablova.

PUT UGROŽEN

Nikola Tomić, referent saobraćaja SO Ćuprija, konstatovao je da je "put potpuno ugrožen, jer nije regulisano odvodnjavanje vode sa trupa puta, jarkovima koji su onesposobljeni, zaoravanjem i izvođenjem PTT instalacija". Bilo kako bilo, potpisnici peticije obratiće se višim organima. Na redu je LJubomir Marić, predsednik opštine, a slede republički organi.

Zbog toga je on bio i inicijator peticije, koju je potpisalo 19 meštana.
- Pošto je put državna svojina Republike Srbije, čiji je korisnik opština Ćuprija, od javnog pravobranioca smo zatražili da pošalje opštinskog geometra, koji bi se uverio u naše tvrdnje. Bezuspešno smo se obraćali i poljoprivrednoj i saobraćajnoj inspekciji, Odeljenju za upravu SO Ćuprija, ali administracija, koju mi plaćamo kroz porez, neće da radi - dodaje Steva Vijorović.

Meštani Bigrenice, kao alternativni put, koriste dvorište porodice Paunović, koje se nalazi iznad Miroljubove njive.
- U početku nismo imali ništa protiv. Ali, sada je počelo da nam smeta, naročito noću, jer ne znamo ko se sve vrzma našim dvorištem. Smeta nam i kad prska kukuruz, pa otrov pada u naše bašte. Zbog toga smo i košnice s pčelama morali da premestimo - kaže Živadinka Paunović.

- Ne samo što zaobilazimo više od jednog kilometra, već nam je i neprijatno što moramo da prolazimo kroz tuđe dvorište. Zbog vode koja se sliva iz njive i ostaje na putu, često smo zaglavljivali vozila, pa su nas traktorom izvlačili. Ali, od kada je jedan čovek, pokušavajući da se iskobelja iz blata, udario u ogradu, niko više ne ide tuda - kaže Vladimir Vijorović, koji tvrdi da je stub za električnu energiju bio na međi, a sada je u njivi.
Ružica Mitrović, čiji je muž Stanislav bio vlasnik te njive koju je poklonio zetu Miroljubu, tvrdi da su i oni čije su kuće ispod njive, takođe uzurpirali deo puta.

- Neka naprave kanal i sprovedu cevi kod ograde, pa neka voda odlazi u potok. Pustićemo mi da put uđe u našu njivu, ali neka i oni povuku svoje ograde. Mada je moj muž Stanislav domaćin i on treba da odluči o tome, ali je on u Švajcarskoj - kaže Ružica.
- Meni je otac pričao da je prema kopiji plana to sve njegova njiva. On je samo očistio grmlje pored puta. Kanal nikada nije postojao - tvrdi Mirko Đurđević.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Dušanka Beker-Isaković šest godina traži pravdu pred kragujevačkim Okružnim sudom
Srbi preko Interneta traže svoje najmilije i stare ljubavi
Kupovina mlečnih proizvoda u Pomoravlju prava je avantura
Žitelji Bigrenice kod Ćuprije zavadili se zbog puta
U Smederevskoj Palanci ne znaju kako da maksimalno iskoriste prirodna blaga
   


     


FastCounter by LinkExchange