GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Kupovina mlečnih proizvoda u Pomoravlju prava je avantura

Nema para za kontrole, a zdravlje ugroženo

PARAĆIN/ĆUPRIJA - Pijace u Pomoravlju su bez ikakve kontrole životnih namirnica čiji je osnovni sadržaj mleko. Ni jedna pijaca, osim svilajnačke, nema ugovore sa Zavodom za zaštitu zdravlja o kontrolama životnih namirnica. Najčešće obrazloženje je da su kontrole skupe i da nema para, a ni jedan zakonski propis ne nalaže da se ove mere predostrožnosti moraju obavljati. Poslednja kontrola na paraćinskoj, jednoj od najvećih pomoravskih pijaca, obavljena je 2004. godine, kada se pokazalo da je procenat neispravnosti kontrolisanih mlečnih proizvoda dostizao neverovatnih 67 procenata. Trenutno se na ovoj pijaci svake subote kontrolišu kokošija jaja zato što nju plaćaju prodavci.

U Zavodu za zaštitu zdravlja "Pomoravlje" u Ćupriji kažu da se ovaj trend neispravnosti nastavlja i uvećava. Najveći broj neispravnosti odnosi se na sireve gde, uglavnom, caruju patogene bakterije, ešerihija koli i proteus. One dovoljno ilustrativno govore o lošim higijenskim uslovima tokom proizvodnje, transporta i prodaje u neopremljenim prostorima.

Kontrole se ipak obavljaju, ali po nalogu sanitarne inspekcije. Takvu jednu inspekciju obavili su stručnjaci i u Paraćinu. Glavne zamerke su se odnosile na tehničke uslove prodaje, pa je naloženo pijaci da se postavi više kanti za smeće. Takođe je naloženo da se prostor za prodaju mlečnih proizvoda preuredi, tačnije da se zamene stare vitrine i uradi izolacija.

Tekst i foto: M. Ilić


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Dušanka Beker-Isaković šest godina traži pravdu pred kragujevačkim Okružnim sudom
Srbi preko Interneta traže svoje najmilije i stare ljubavi
Kupovina mlečnih proizvoda u Pomoravlju prava je avantura
Žitelji Bigrenice kod Ćuprije zavadili se zbog puta
U Smederevskoj Palanci ne znaju kako da maksimalno iskoriste prirodna blaga
   


     


FastCounter by LinkExchange