GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Dušanka Beker-Isaković šest godina traži pravdu pred kragujevačkim Okružnim sudom

Za nezavršenu kuću 100.000 maraka

Preduzeću "Projekt biro" Beker-Isaković je 2000. godine isplatila 100.000 tadašnjih nemačkih maraka, za izgradnju kuće po sistemu "ključ u ruke". Kako kuća nije završena, ona je podnela tužbu

KRAGUJEVAC - Pred Kragujevačkim sudom, od 2000. godine vodi se maratonski proces oko nezavršene porodične kuće, između Dušanke Beker-Isaković i preduzeća "Projekt biro". Beker-Isaković je 2000. firmi "Projekt biro" isplatila 100.000 nemačkih maraka, za izgradnju kuće. Kako posle šest meseci objekat nije bio potpuno završen i useljiv, ona je podnela tužbu Opštinskom sudu u Kragujevcu. Poslednja odluka suda, kojom je, posle više od pet godina, naloženo ponovno suđenje, bila je povod da se Beker-Isaković obrati redakciji Glasa.

Platila unapred
- Sa vlasnikom kragujevačke firme "Projekt biro" Mihajlom Zaljevskim, sklopila sam ugovor o gradnji useljive porodične kuće po sistemu "ključ u ruke" i unapred platila 100.000 nemačkih maraka. Šest meseci posle početka izgradnje, nije se video kraj radova u dogovorenom roku. Vlasnik građevinskog preduzeća tada je počeo da manipuliše sa kvadraturom. Prvo je kuća bila navodno proširena za 50 kvadrata, pa za 100 kvadrata itd. U stvarnosti se radi o 28 kvadrata i to u potkrovlju koji se drugačije računaju nego u prizemlju! Kada sam uočila prevaru, podnela sam i krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, gde je istraga brzo obustavljena posle lažnog svedočenja Zaljevskog koji priča o nekakvom "vazdušnom grejanju i dva kupatila", a nije ozidao ni odžake, niti je omalterisao kuću. Nikada nije isporučio najskuplje radove, nije isporučio ulazna i garažna vrata, ništa od sanitarija. Tražila sam izuzeće suda iz opravdanih razloga, iz straha za život, jer je moj prvi advokat oružano napadnut i iz predmeta nasilno isteran. Meni je prećeno da će mi biti polomljene obe noge, ako kročim u Kragujevac - navodi Beker-Isaković, koja već nekoliko decenija živi u Holandiji.

Nalazi veštaka
- Sve insinuacije da je na objektu bilo izmena na moj zahtev su samo zamagljivanja činjeničnog stanja! Postoje dva nalaza veštaka građevinske struke koja jasno ukazuju u kojoj meri naša porodična kuća nije završena, postoje i fotografije o zatečenom stanju. Opštinski sud u Kragujevcu je moj predmet vodio više od pet godina! Rasprava je zaključena 6. aprila ove godine. Sud je bio dužan da u roku od 14 dana napiše presudu. Umesto toga, postupajući sudija usmeno je obavestio mog advokata da je doneta odluku o ponovnom otvaranju rasprave! Bez ikakvog obrazloženja - tvrdi Beker-Isaković.

SLIKE SVE DOKAZUJU

- Fotografije iz sudskih spisa dokazuju da je u gradnji korišćena lomljena fasadna cigla, izolacija u sendvič zidu od deset centimetara, 240 kvadrata lomljenog krova, izolacija u krovnom delu od 30 centimetara, dva VC-a, dva kupatila, pokrivena terasa od 100 kvadrata, vazdušno grejanje, radijatori, septička jama, alarm, telefonska satelitska mreža, trocevni sistem sanitarne vode, 19 vrata, 15 prozora, garaža, radionica i drugo. Gospođa Beker je takođe otežala izgradnju jer nije htela da dobijenu građevinsku dozvolu preda izvođačima kako bi se kupljeni materijal oslobodio poreza na promet, čime je teret poreza pao na izvođača, umanjujući mogući efekat gradnje sa dobijenim sredstvima - kaže vlasnik "Projekt biroa" koji u potpunosti odbacuje tvrdnje da je on na bilo koji način uticao na rad suda u Kragujevcu i da ima veze sa napadom na advokata Dušanke Beker.

Vlasnik firme "Projekt biro" Mihajlo Zaljevski u potpunosti negira tvrdnje Dušanke Beker-Isaković i navodi da je ugovorena izgradnja kuće od 150 kvadrata, i tvrdi da je Beker-Isaković trebalo dodatno da mu isplati još neki novac, kako bi se posao priveo kraju.

- Cena ugovorenih radova iznosila je 110.000 nemačkih maraka. Pre početka radova, dat je avans od 50.000 maraka, a još 50.000 je isplaćeno kod ukrovljenja objekta. Iz ovoga slede logičke činjenice da ukrovljenje objekta podrazumeva da je objekat već izgrađen, kao i da je investitor bio u obavezi da isplati dodatnih 10.000 maraka. Međutim, Beker-Isaković tada jednostrano raskida ugovor, posle postignutog sporazuma za povećanje ukupne površine kuće, a po izvedenim radovima. Preciznije, ja sam saglasno postignutom sporazumu po otpočinjanju radova izgradio objekat površine 250 kvadrata. Saglasnost investitora i njegovo traženje za proširenjem kuće lako se utvrđuje na osnovu građevinske dozvole koja je morala biti u saglasnosti sa urbanističkim uslovima koje je takođe tražila gđa Beker u svojstvu investitora pre početka gradnje - navodi Zaljevski.

"Jeftin" luksuz
- Suprotno ugovoru, gđa Beker zadržala je 10.000 maraka i dobila oko 100 kvadrata viška stambenog prostora. Sa pomenutim novcem, i onim dogovorenim za konačnu kvadraturu, mogli su da se završe svi unutrašnji radovi na kući. Istina je da je Beker sa 100.000 maraka dobila objekat od 250 kvadrata, ili 400 maraka po kvadratu kuće. Da li zvuči logično da se ovako luksuzna kuća bilo gde u svetu može izgraditi po pomenutoj ceni kvadratnog metra - pita Zaljevski.

M. Radulović


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Dušanka Beker-Isaković šest godina traži pravdu pred kragujevačkim Okružnim sudom
Srbi preko Interneta traže svoje najmilije i stare ljubavi
Kupovina mlečnih proizvoda u Pomoravlju prava je avantura
Žitelji Bigrenice kod Ćuprije zavadili se zbog puta
U Smederevskoj Palanci ne znaju kako da maksimalno iskoriste prirodna blaga
   


     


FastCounter by LinkExchange