GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Tranzicioni centar RB "Kolubara" osnovan da bi pomogao restrukturiranje preduzeća

Rudari pred surovom istinom

LAZAREVAC - Nedavnim osnivanjem Tranzicionog centra Rudarskog basena "Kolubara", među osam u Srbiji, Vlada Srbije je dala signal da je i pred vratima rudare zakucala tranzicija i da su proizvodne i poslovne promene, kao deo restrukturiranja, neminovne - naglašava Milovan Ranković, rukovodilac ovog Centra, višegodišnji sindikalni lider EPS-a i "Kolubare". Ocenjujući značaj formiranja ove institucije koja je za mnoge radnike nepoznanica, Ranković kaže:

- Radnici često dolaze kod nas tražeći razne savete, od načina penzionisanja, mogućnosti uzimanja akcija... Ima i onih nezaposlenih koji traže sredstava za razne mini-programe, od proizvodnje igračaka, pa do skupljanja lekovitog bilja... Međutim, mi sami ništa ne možemo uraditi bez saradnje s lokalnom zajednicom, Službom zapošljavanja, rukovodstvom preduzeća, zdravstvenim službama, državnim organima i nevladinim organizacijama.

Milovan Ranković naglašava da Tranzicioni centar ne može da bude samo savetodavno telo i institucija koja će omogućiti da se ljudi obuče u potrazi za poslom već mora biti most koji će premostiti što bezbolniji prelazak zaposlenih i nezaposlenih iz socijalizma u kapitalizam. Procenjujući situaciju u RB "Kolubara" Ranković kaže:

- Rudari koji su živeli u jednom privrednom sistemu ne mogu da se pomire sa činjenicom da im se svakim danom uskraćuju prava, a povećavaju obaveze... Za rudare dolaze crni dani i samo je pitanje vremena kada će se pristupiti radikalnijim rezovima i smanjenju broja zaposlenih. Moramo, zajedno s rukovodstvom "Kolubare", raditi na realizaciji ambicioznih programa razvoja koji nisu vezani za proizvodnju uglja. Osvrćući se na saradnju s preduzećima koja su izdvojena iz "Kolubare" Milovan Ranković naglašava da treba donositi racionalna rešenja, ali na što bezbolniji način po interese zaposlenih. On takođe upozorava da u "Kolubari" ne postoji samo višak zaposlenih, već pre svega manjak stručnog kadra koji se godinama nije obnavljao. U Tranzicionom centru "Kolubare", zahvaljujući razumevanju poslovodstva istoimenog kolektiva postoji uhodan i stručan tim, koji se svakodnevno upoznaje sa velikim brojem problema i rešava ih zajedno sa drugim institucijama. Ali sve je to uzaludan posao ukoliko nema novih preduzeća i novog zapošljavanja, koje mora biti zamajac reforme privrede i društva u celini - zaključuje Ranković.

Tekst i foto: Milorad Đoković


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Na Seoskoj olimpijadi u Rutošima kod Nove Varoši umro jedan od najboljih takmičara
Perućac ponovo privlačan i krcat turistima
U Vrnjačkoj banji ispravljena velika istorijska nepravda
Izložba starih predmeta iz čačanskog kraja
U Priboju privatizacija lokalnih medija prepuna nepoznanica
Tranzicioni centar RB "Kolubara" osnovan da bi pomogao restrukturiranje preduzeća
   
 


     


FastCounter by LinkExchange