GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

U Priboju privatizacija lokalnih medija prepuna nepoznanica

Medije prodaju bez dozvola

Ništa nije urađeno da bi se razjasnila vlasnička struktura javnih glasila lokalnih zajednica, nema ni uputstva o privatizaciji lokalnih elektronskih medija čiji su osnivači opštine, pa se posao odugovlači u nedogled

PRIBOJ - Agencija za privatizaciju pokrenula je tridesetak inicijativa za privatizaciju medija, od kojih je polovina štampanih, a druga polovina elektronskih, pri čemu je rok za privatizaciju elektronskih medija kraj sledeće godine. Među njima je i Javno preduzeće "Informativni centar" iz Priboja, koje objedinjuje lokalni radio i televiziju. Iako rokovi ističu, još ništa nije urađeno da bi se razjasnila vlasnička i ukupna sudbina javnih glasila lokalnih zajednica, nema ni uputstva o privatizaciji lokalnih elektronskih medija čiji su osnivači opštine, pa se taj posao i dalje odugovlači u nedogled. Navodno je u toku izrada Radio-frekvencijskog plana, koji će regulisati na kom području i u kojim gradovima će biti dozvoljeno da se emituje program.

Inicijativa za privatizaciju pribojske informativne kuće pokrenulo je 13. februara Ministarstvo privrede, prospekt preduzeća objavljen je 10. marta u Politici, a 24. marta dostavljena im je odluka o metodu privatizacije, da bi 5. aprila bili obavešteni da je preduzeće u postupku ubrzane aukcijske privatizacije.

Direktor "Informativnog centra" Branka Žarković kaže da je objavljivanje rešenja o davanju saglasnosti na inicijativu za pokretanje postupka privatizacije bilo neprijatno iznenađenje za zaposlene u ovom preduzeću, ali i za osnivača SO Priboj, jer je došlo bez ikakvih najava.

MAČKA U DŽAKU NA PRODAJU

Prema rečima Buda Damjanovića, pomoćnika direktora za ekonomske poslove, ispoštovan je rok za predaju programa privatizacije i tražene dokumentacije, ali su u međuvremenu zatraženi još neki podaci.
- Nije dobro da se elektronski mediji privatizuju bez dozvole za frekvenciju, odnosno bez konkursa. Onaj ko kupuje može da kupi i mačku u džaku ako hoće. Zato smo tražili od zakonodavca da pomeri rok za privatizaciju - kaže Damjanović.

- Jasno nam je da je privatizacija medija neminovnost, ali postavljamo pitanje da li su se za to stekli uslovi. Pre svega, nije izvršena raspodela frekvencija, što bi bitno doprinelo ceni preduzeća, a potom ovakva privatizacija nema smisla iz više razloga. Tu, pre svega, mislimo na raščišćavanje vlasničkih odnosa najpre sa osnivačem, a potom i sa Zajednicom udruženih radio i TV stanica Srbije, potom da dobijemo jasne stavove o privatizaciji lokalnih medija od nadležnog ministarstva, kao i da prema jasnim kriterijumima, koji se sada ne znaju, pripremimo podelu besplatnih akcija radnicima i da kao medijska kuća sa datom frekvencijom izađemo na akciju - ističe Žarković. Na sastanku zaposlenih zaključeno je da se s privatizacijom ove kuće požurilo i zatraženo je odlaganje sprovođenja inicijative o privatizaciji do 2007, ali nikakvih odgovora od nadležnih nije bilo.

Branka Žarković podseća da je Priboj pogranična višenacionalna opština koja ima još niz nerešenih problema sa graničnim područjem prema BiH. Već 30 godina su prisutni na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, a ubrzanom privatizacijom, bez jasnih kriterijuma i obaveza kupca, ovo osetljivo područje, naglašava, moglo bi ostati bez osnovnih informacija o dešavanjima u samoj opštini a i šire.
Niko ne može ni da zamisli kako bi izgledalo da ova medijska kuća posle privatizacije učestvuje na konkursu za frekvencije. Onaj ko zaista želi da se bavi radiodifuzijom potrudiće se da zadovolji konkursne uslove i dobije dozvolu za emitovanje, ali onaj ko je kupio iz nekog drugog razloga potrudiće se da dozvolu ne dobije. I to je moguće po zakonu. S razlogom se postavlja pitanje ko će se upustiti u privatizaciju pod takvim uslovima. Iako ima najava da bi "Informativni centar" mogao kupiti i konzorcijum zaposlenih, sve je još sasvim neizvesno.

Tekst i foto: Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Na Seoskoj olimpijadi u Rutošima kod Nove Varoši umro jedan od najboljih takmičara
Perućac ponovo privlačan i krcat turistima
U Vrnjačkoj banji ispravljena velika istorijska nepravda
Izložba starih predmeta iz čačanskog kraja
U Priboju privatizacija lokalnih medija prepuna nepoznanica
Tranzicioni centar RB "Kolubara" osnovan da bi pomogao restrukturiranje preduzeća
   
 


     


FastCounter by LinkExchange