GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Izložba starih predmeta iz čačanskog kraja

ČAČAK - U prisustvu Ministra kulture Dragana Kojadinovića i pomoćnika ministra Aleksandra Jugovića, otvoren je obnovljeni gospodar Jovanov konak u ovom gradu i stalna postavka "Čačanski kraj u prošlosti". Izložba predmeta i dokumenata svrstanih u segmente od praistorije do srednjeg veka, slike crkava i manastira i podaci o ustancima i ratovima 1804-1941. postavljena je u samom konaku, na čijoj je spoljnoj fasadi restauriran jedini sačuvani grb porodice Obrenović.

- Samo Čačak i Beograd imaju konake vladarske porodice Obrenović. Samo je za Čačak jedna bitka u 19. veku trajala mesec i po dana. Samo su Čačani više od svih, kažu, voleli Beograd jurišajući pod komandom majora Gavrilovića na Austrijance na Dunavskom keju 1915. godine. Ovih nekoliko ključnih događaja su osnov za naša očekivanja s kojima smo danas pred Jovanovim konakom, koji je dragulj u urbanističkoj strukturi Čačka. Varoš ga je sačuvala kao dvor sa grbom i nostalgičnim sećanjem na divizionog generala Jovana Obrenovića. Grb gubernatora Požeške i Užičke nahije sa glavne fasade postao je grb modernog Čačka, grad je višestruko porastao, ali je muzej ostao u slikovitom zdanju.

Konak je sada deo Narodnog muzeja u Čačku, koji pola veka stvara zbirke. Mnoga dela koja su danas u zbirkama darovi su građana starog Čačka. U velikoj dvorani konaka su vitrine ispunjene iskopinama sa lokaliteta Kneževski grobovi u Atenici i Gradina na Jelici. Ponos zbirke ovog muzeja su predmeti koji su pripadali članovima srpskih vladarskih porodica Obrenović i Karađorđević, velikim vojskovođama, vojvodama Stepi Stepanoviću i Petru Bojoviću, pukovniku Dragutinu Gavrilović. Pod ovim krovom se čuva jedna od najvećih zbirki vezana za učešće 10. kadrovskog puka u herojskoj odbrani Beograda, rekao je ministar Kojadinović.

Tekst i foto: Olivera Dašić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Na Seoskoj olimpijadi u Rutošima kod Nove Varoši umro jedan od najboljih takmičara
Perućac ponovo privlačan i krcat turistima
U Vrnjačkoj banji ispravljena velika istorijska nepravda
Izložba starih predmeta iz čačanskog kraja
U Priboju privatizacija lokalnih medija prepuna nepoznanica
Tranzicioni centar RB "Kolubara" osnovan da bi pomogao restrukturiranje preduzeća
   
 


     


FastCounter by LinkExchange