GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

U Vrnjačkoj banji ispravljena velika istorijska nepravda

Kralj Ujedinitelj opet u banji

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću, posle šezdeset godina, vraćen u park i postavljen na nekadašnje mesto kod Rimskog izvora. Izrada replike spomenika koštala je četiri miliona dinara

VRNJAČKA BANJA - Posle šezdeset godina ćutanja, u Vrnjačkoj banji ispravljena je jedna istorijska nepravda. Krajem prošle nedelje, vraćen je spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića Ujedinitelja na mesto gde je postavljen 1936. godine. Vrnjački park, kod Rimskog izvora i kupatila, bogatiji je za monumentalnu skulpturu, a savest Vrnjčana je, posle kraljevog "povratka", mirnija.

Odmah po završetku Drugog svetskog rata, vrnjački komunisti su vladarevu bistu razrušili, a Ujediniteljevo poprsje bacili u podrum jedne stare banjske vile. Decenije su prolazile, na mestu gde je bio spomenik posađeno je cveće, a prašina zaborava prekrila je vandalski čin banjskih partijaca.

Kralj od tri i po metra
Na inicijativu uglednih Vrnjčana, nedavno je doneta odluka da se spomenik vrati na mesto gde je nekada bio, a vajar Dragiša Obradović dobio je zadatak da napravi repliku kraljevog poprsja. Obradović je prionuo na posao i u beogradskoj livnici "Jeremić" uspeo je da napravi vernu kopiju.

- Spomenik je, inače, 1936. godine izvajao Ivan Paleka, čuveni umetnik tog doba, a po njegovoj zamisli je i postavljen na najposećenijem mestu u Vrnjačkoj banji. Postament je urađen od crnog jablaničkog mermera. Visina spomenika iznosi tri i po metra - kaže vajar Dragiša Obradović. Na ceremoniju osvećenja spomenika došlo je nekoliko hiljada Vrnjčana i njihovih gostiju. Litija, predvođena vladikom žičkim Hrizostomom, kretala se vrnjačkom promenadom, a u njoj se nalazio i princ Aleksandar Karađorđević, sinovac kralja Ujedinitelja i sin kneza Pavla, namesnika maloletnog kralja Petra.

- Opet se pokazalo da je vreme najbolji sudija. Jedna velika nepravda ispravljena je posle šezdeset godina. Sa karte Evrope nestao je, istovremeno, poslednji trag kraljeve tvorevine, Jugoslavije. Pokazalo se da je njegova ideja o moćnoj balkanskoj državi, koja će skupiti sve Srbe pod jedan krov, zajedno sa sličnim slovenskim narodima, bila nedostižna. Srbija se sada vraća sebi, a njen kralj vizionar u Vrnjačku banju. Vratimo se i mi sebi - poručio je okupljenim Vrnjčanima princ Aleksandar, jedini član porodice Karađorđević koji je prisustvovao ovoj ceremoniji. Pozvali su domaćini i druge članove porodice Karađorđević, prestolonaslednika Aleksandra, princezu Jelisavetu... ali oni se nisu pojavili u Vrnjcima. Poznato je da među kraljevskom porodicom ne vladaju baš harmonični odnosi, pa se pretpostavlja da je to razlog zašto ih "povratak" slavnog pretka nije okupio u našoj najpoznatijoj banji.

- Mi smo uradili sve da vratimo dug i ispravimo nepravdu koju su pre više od pola veka napravili naši sugrađani. Takvo je vreme bilo. Ja sam se pred vladikom žičkim gospodinom Hrizostomom obavezao da ću se, dok sam god na ovom mestu, truditi da sačuvam sve spomenike, jer narod koji nema vere i tradicije, nema ni cilja, ni budućnosti - kaže Rodoljub Džamić, predsednik opštine Vrnjačka Banja. Iako su vrnjačke šaljivdžije primetile da je u litiji bilo i onih koji su "srušili kraljev spomenik", s dužnim poštovanjem su prisustvovali njegovom "ponovnom" osvećenju. Dugotrajan aplauz razlegao se kada su predsednik Džamić i Dragan Kojadinović, srpski ministar kulture, odvezali beli plašt i "otkrili" kralja.

Vera u bolju budućnost i pretke
- Ovaj dan će ostati upamćen po tome što je spomenik kralju Aleksandru vraćen na staro mesto. Istovremeno, dok ovo radimo, iz Minhena je put Srbije krenula relikvija iz devetog veka, pečat srpskog kneza Strojimira, neoborivi dokaz postojanja srpske države u tom dobu. Ima za Srbiju nade i vere u bolju budućnost. Imali smo slavne pretke. Jedan od njih je i viteški kralj Aleksandar Karađorđević. Budimo bar jednim svojim delom ona snaga koju je u sebi imao ovaj kralj - poručio je Kojadinović.

Izrada replike spomenika kralju Ujedinitelju koštala je četiri miliona dinara. Sredstva su, po pola, obezbedili SO Vrnjačka Banja i republičko Ministarstvo kulture.

Tekst i foto: Miloš Milišić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Na Seoskoj olimpijadi u Rutošima kod Nove Varoši umro jedan od najboljih takmičara
Perućac ponovo privlačan i krcat turistima
U Vrnjačkoj banji ispravljena velika istorijska nepravda
Izložba starih predmeta iz čačanskog kraja
U Priboju privatizacija lokalnih medija prepuna nepoznanica
Tranzicioni centar RB "Kolubara" osnovan da bi pomogao restrukturiranje preduzeća
   
 


     


FastCounter by LinkExchange