GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Svi posetioci Zlatibora obavezno obiđu Šargansku osmicu i Mokru Goru

"Ludi kamen" za udavače

Da bi vam bilo jasno zašto su sve devojke pohrlile iz vozića na Šarganskoj osmici pravo na nekakav kamen koji štrči iz stajališta obloženog drvetom, morate da znate da je za to kriva jedna "novija legenda". Fantazija ili stvarnost, tek, "jureći" ka stanici "Ludi kamen", svi u voziću su mogli da čuju priču o tome kako je, baš na tom "ludom" mestu, jedan moderan princ zaprosio svoju devojku. I, eto povoda da sve postane atrakcija. To je, kažu domaćini Zlatiborci, priča novijeg datuma, možda smišljena specijalno za turisteÖ Ipak, devojke su se listom "primile" na pričicu. Neke su istog trenutka kad su sišle sa voza pohitale ka kamenu, druge nisu htele da budu toliko "providne", kao ne žele da se udaju, pa su kružile okolo čekajući povoljnu priliku.

Nema posetioca Zlatibora koji ne poželi da se provoza Šarganskom osmicom, od stanice Mokra Gora do one nazvane Šargan Vitasi i obiđe Mećavnik i Drvengrad. Ne obavezno tim redom.

ŠARGANSKA OSMICA

15.440 metara ukupna dužina pruge
20 tunela i pet mostova na trasi
5.445 metara dužina svih tunela
760 milimetara širina pruge

Karta za vožnju, koja traje dva i po sata, košta 500 dinara, deca do četiri godine mogu besplatno da se voze, dok je karta za decu do 15 godina - 250 dinara. Siguran polazak je onaj u 10.30 sati, dok će ture u 13.25 i 16.10 krenuti samo ako ima dovoljan broj putnika, a to je bar 30 zainteresovanih.

Vozić staje na četiri stanice, Mokra Gora, Jatare, Golubići i Šargan Vitasi. Stanicu Golubići napravio je reditelj Emir Kusturica, za potrebe snimanja filma "Život je čudo". I posle je sve ostalo da turisti uživajuÖ A kako je stanica Jatare dobila ime? Pa, divili se ljudi pogledu na komšijsku Taru i uzdisali: "Ja, Tare!" i ostalo je - Jatare. To je i stanica najpoznatija po tome što na njoj nikad niko nije ušao ni izašao, niti je ikada tu kupljena karta.

Veliki broj turista poseti Mećavnik i Drvengrad. Karta za ulazak u Drvengrad košta 180 dinara, dok deca do 11 godina ne plaćaju ulaz. A kad uđete, onda gde vam drago. U galeriju "Macola", restoran "Lotika", crkvu ili bioskop "Andergraund". Možda prvo na kolače "Kod Ćorkana"Ö U suvenirnici može se pronaći gomila zanimljivih stvarčica različitih cena. Od orasnica (koje naravno nećete čuvati kao suvenire) za 20 dinara, pa do drvenih štipaljki za 100 dinara, Kustinih filmova za 300 dinara ili (što da ne) kantice za mleko koja košta 850 dinara. U restoranu je kafa 50 dinara, ćevapi su 360, a domaća supa 150 dinara. A baš, ako ne budete imali sreće, nećete tu negde zateći i samog KusturicuÖ A slika sa njim vam možda bude najdraža uspomena iz "grada drveta".

Jasna Vučić, foto: Jelena Vučetić


vesti po rubrikama

^putovanja

Reporter Glasa u postojbini Vikinga, obišao Bergen, drugi po veličini grad u Norveškoj
Svi posetioci Zlatibora obavezno obiđu Šargansku osmicu i Mokru Goru
 
 


     


FastCounter by LinkExchange