GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U dokumentu o statusu Kosova predviđeno i formiranje vojske?

Još jedan segment državnosti

Stojadinović: Parametar nezavisnosti
Trajković: Ubacivanje i poslednjeg elementa koje Kosovo čini državom

BEOGRAD - Nema više sumnje da se na potencijalno nezavisnom Kosovu planira stvaranje prave kosovske armije, "jezgra nacionalne bezbednosti osigurane legitimnom državnom vlašću", koja bi bila "ključni standard koji će služiti kao osnova za političku stabilnost i ekonomski razvoj".

Ovako ulogu budućih vojnih snaga Kosova definiše američki ekspert iz Instituta za rat i mir Janoš Bugajski, koji se već godinama bavi krizom na Balkanu.
Vodeći domaći vojno-politički komentator LJubodrag Stojadinović tvrdi da "ako se zna da je vojska jedan od parametara nezavisne države, i ako neko to planira, jasno je da se ide ka nezavisnom Kosovu".

OVK - ZAČETAK ARMIJE

- OVK ima komandante, generale, sve činove, pa čak i lako naoružanje, tako da to ništa drugo ne znači nego začetak vojske. Ova najava da se formira vojska jeste polako ubacivanje i poslednjeg elementa koje Kosovo čini državom, inače sve ostalo je dole država. Mogu naši da pričaju šta hoće u Beogradu, ali realno, na terenu, Kosovo ima državu - tvrdi Trajković.
- Za kosovske Albance OVK je simbol osvajanja državnosti i odvajanja od Srbije, pa je sasvim sigurno da bi u tom nekom vrednosnom okviru vojska Kosova, ako bi bila formirana, svakako bila zasnovana na tradicijama OVK i u tom smislu neće biti nikakve dileme u pogledu njihove orijentacije kaže Stojadinović.

- Mi smo u priličnoj defanzivi i taj stav o nepristajanju na nezavisnost je uglavnom političke prirode. To je stav koji će nam kasnije omogućiti trgovinu, kad Srbija bude za sebe tražila neke pogodnosti vezane za EU, NATO i ostale subvencije - kaže Stojadinović.
On tvrdi da je priča o kosovskoj vojsci "pitanje rukovođenja krizom".
- One države koje rukovode krizom i koje pokušavaju, ne da se ona širi, već da se ne ugasi, verovatno vode računa o tome šta je u tom paradržavnom rešenju, koje će verovatno nastati krajem ove ili početkom sledeće godine, moguće - objašnjava naš sagovornik koji ne veruje da je to vojska. - Siguran sam da nije moguće da se vojska Kosova formira u periodu kad se tek očekuje rešenje pregovora.

I dok je za pojedince kamen spoticanja pitanje da li buduća vojska Kosova treba da bude naslednik Kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno Oslobodilačke vojske Kosova, ili potpuno nova, Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora, tvrdi da je "OVK začetak vojske Kosova".

- Čitava formacija je predviđena i postavljena kao buduća vojska i to nema veze sa zaštitnim korpusom, pogotovo što je nama Srbima Kosovski zaštitni korpus, predstavljen kao jaka civilna organizacija, ali ono u suštini, izvorno prevedeno, znači odbrambene snage Kosova. Meni je već tada bilo jasno da se radi o vojsci, i da je to još jedan element koji vodi Kosovo ka nezavisnosti - tvrdi Trajković

T.Urošević


vesti po rubrikama

^politika

INTERVJU: Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost
Konsenzus vlade i predsednika
Imunitet poslanika pravda se "pritiscima" kojima su izloženi
U dokumentu o statusu Kosova predviđeno i formiranje vojske?
Mrtva trka Tadića i Koštunice
 


     


FastCounter by LinkExchange