GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Imunitet poslanika pravda se "pritiscima" kojima su izloženi

BEOGRAD - Ukidanje imuniteta poslanicima u Skupštini Srbije još "nije na vidiku" jer se nismo u dovoljnoj meri razvili kao demokratsko društvo, ali bi o pojedinim segmentima imuniteta mogla da se povede rasprava, ocenili su u izjavama Tanjugu domaći analitičari i većina funkcionera političkih partija.

Povodom predloga Nemačke liberalne partije da se poslanicima u Bundestagu ukine imunitet koji uživaju tokom mandata, da bi se izjednačili sa građanima, naši istraživači ocenjuju da takva ideja još ne može da zaživi u našoj zemlji, uglavnom zbog velikih pritisaka kojima su poslanici izloženi.

Predsednik IO SRS-a Dragan Todorović smatra da je ukidanje imuniteta poslanicima u Skupštini Srbije neprihvatljivo jer je "razvoj demokratije u Srbiji na znatno nižem nivou nego u zemljama zapada". Funkcioner G17 plus Čedomir Antić smatra da poslanici ne bi trebalo da imaju imunitet. Poslanik DSS-a Đorđe Mamula, takođe, smatra da bi trebalo ukinuti imunitet predstavnicima zakonodavne vlasti jer bi se na taj način oni izjednačili sa građanima pred zakonom.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević izjavio je da imunitet nije nikakva "nelegalna stvar", već da predstavlja tradiciju parlamentarizma u svetu.

Šef poslaničke grupe SPO-a Sonja Čeković podržava ideju ukidanja imuniteta poslanicima, u slučaju izvršenja krivičnih dela, jer bi se na taj čelnici zakonodavne vlasti izjednačili sa građanima. Potpredsednik NS Dubravka Filipovski izjavila je da se o ukidanju imuniteta poslanicima može razgovarati ukoliko to neka partija predloži u Narodnoj skupštini, istakavši da je ta stranka uvek podržavala izjednačavanje prava poslanika i građana. Profesor na FPN-u Zoran Stojiljković smatra da, usled nestabilnih političkih prilika u zemlji, poslanici u Srbiji treba da uživaju imunitet.


vesti po rubrikama

^politika

INTERVJU: Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost
Konsenzus vlade i predsednika
Imunitet poslanika pravda se "pritiscima" kojima su izloženi
U dokumentu o statusu Kosova predviđeno i formiranje vojske?
Mrtva trka Tadića i Koštunice
 


     


FastCounter by LinkExchange