GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Vojo Stanić izložio dvadeset dugo skrivanih slika

Zagonetka života je u nama

Ne mislim da slika može da promeni svet. Prvo se promeni svet, pa se onda to vidi u slikarstvu. Individualisti daju, kroz slikarstvo, svoju ličnu predstavu

Crnogorski slikarski mag Vojo Stanić škrt je na rečima. Vitalnost i energiju, i u devetoj deceniji života, crpi iz svog umetničkog umeća i bića. U Galeriji na Svetom Stefanu je pre nekoliko dana prvi put široj javnosti predstavio dvadeset radova manjeg formata, koje je krio od publike punih šesnaest godina. Reč je o uljima na platnu natopljenim esencijalnim sokovima slikarske poetike, kako je na otvaranju rekao istoričar umetnosti i likovni kritičar Niko Martinović.

Na Stanićevim platnima svagda se nešto zbiva, uz inventivno struktuiranje priče i korespondiranje s literaturom koje je i te kako primetno. Stanićev književni pristup slikarstvu ne minimizira likovnost i stvaralačku lucidnost, već ih potvrđuje, kažu kritičari. Nazvali su ga mediteranski Jeronimus Boš. Svaka njegova slika za sebe predstavlja ogledalo naših naravi i običaja.

SLIKA, UMESTO DA PRIČA

Na pitanje da li je u 84 godini odigrao dobro svoju životnu ulogu, slikar Vojo Stanića kaže:
- Nisam toliko pametan da odgovorim na to pitanje. Ne znam šta bih rekao, ne volim mnogo da pričam. Ja i slikam da ne bih pričao.

Rođen je u Podgorici 1924. godine, 1951. je završio Umetničku akademiju u Beogradu (vajarski odsek), a 25. decembra 1955. godine počeo je da slika.

Na jednoj do svojih slika, Stanić je pokazao model šatla koji stoji u parku. Time kao da je hteo da kaže da"zagonetka-odgonetka"nije u kosmosu, nego, najverovatnije, u nama samima.
Posle svetostefanske izložbe, koja traje do 10. avgusta, Vojo Stanić će izlagati u Rimu i Beogradu.

Kako razumeti vaše slike?
Kad osetimo sliku, onda smo je shvatili. Nema drukčijeg razumevanja slike. Zašto ružno u umetnosti? To više nije originalno. Nije originalno ni lepo, ali je lepo.

Vaše slikarstvo je puno čuda, fantazije, ali i strasti.
Čovekov lik je vrhunski motiv i u slikarstvu i u svakoj drugoj umetnosti. Voleti ili mrzeti je skoro isto, to su dva izraza strasti. Lepota iluzije je ispred ružne istine. Ono što izgleda lako često je najteže. A najteže je biti genije.

Vaše slike su okupane svetlošću mediteranskog svitanja, ali tu ima i raznih drugih motiva.
Slikam svašta, nisam mogao da propustim nikog i nigde.
Ne mislim da slika može da promeni svet. Prvo se promeni svet, pa se onda to vidi u slikarstvu. Individualisti daju, kroz slikarstvo, svoju ličnu predstavu.

Imate i dalje puno energije.
Za slikarstvo ne treba energija, tu se ona propušta, a slikar se opušta.
U vaše slike smeštate svet i atmosferu teatra apsurda. Da li se dogodi da radite pet slika istovremeno?

Ne, radim samo jednu po jednu. Teško mi je da shvatim da neko radi istovremeno nekoliko slika. To, valjda, zavisi od slikara.

Tekst i foto: D. Stodić


vesti po rubrikama

^kultura

Da li će Niš ostati bez velikog muzičkog festivala "Nisomnija"
"Ukroćena goropad" i pozorište "Boško Buha" na festivalu Grad teatar
Vojo Stanić izložio dvadeset dugo skrivanih slika