GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Da li će Niš ostati bez velikog muzičkog festivala "Nisomnija"

Para ni za vodu, organizator još nepoznat

Niški rok hepening nastao sa ambicijom da, kad poraste,liči na novosadski Egzit. Prošle godine je organizovan nekako, a ovog leta možda nikako

NIŠ - Sa gubitkom iz 2004. godine, od oko 5 miliona dinara, rok hepening "Nisomnija" održan je prošle godine u septembarskom terminu, umesto avgustovskom, i sa trajanjem od dva dana, umesto tri. Iako je upisana među šest kulturnih manifestacija "od izuzetnog značaja za grad", iz gradske Komisije za kulturu stigla je poruka da festival može iz budžeta da računa samo na 10 odsto para više od prošlogodišnjih milion dinara. Kompanija "Filip Moris", kao dosadašnji najveći donator i "finansijski spasitelj", spremna je da opet odreši kesu, ali pod uslovom da od nekoga dobije zvanični zahtev i program festivala.

Kako sada stvari stoje, "Nisomniju " više ne želi da organizuje Niški kulturni centar (NKC), poučen iskustvima iz prethodnih godina, kada je festival donosio "račune bez krčmara". Izlazak Internacionalnog džez festivala "Nišvil", čiji je producent privatnik Ivan Blagojević, iz gradskih dvorana na Letnju pozornicu u Tvrđavi uz višednevno trajanje i ambiciozan program, prosto je "ćušnuo" festival "Nisomnija" opet u septembar. Jer, sa "Nišvilom" i Filmskim susretima, avgust praktično postaje prebukiran u kalendaru niškog kulturnog života.

Prvi čovek gradske Komisije za kulturu Miloš Živković, inače vremešni odbornik SPS, rekao je ovih dana da smatra logičnim da NKC bude i dalje organizator "Nisomnije". Ali, on ne isključuje i mogućnost da festival preuzme neka privatna agencija preko javnog tendera. Neobično je da je zainteresovanost za organizaciju iskazala jedino Agencija za marketinške i estradne delatnosti "Radnički IKB", istoimenog gradskog fudbalskog kluba. A po kojoj i kakvoj računici - nije poznato.

Svakome ko ovih dana pokušava da precizno definiše sudbinu ovog gradskog festivala nameće se utisak da bi ga svi hteli, ali pod uslovom da ga "neko drugi" i organizuje. Ali, kako takav "neko" još zvanično ne postoji, najverovatnije je da će i septembarska "Nisomnija" postati samo "mrtvo slovo u kalendaru", s velikom šansom da je više i ne bude i da ode u zaborav.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

Da li će Niš ostati bez velikog muzičkog festivala "Nisomnija"
"Ukroćena goropad" i pozorište "Boško Buha" na festivalu Grad teatar
Vojo Stanić izložio dvadeset dugo skrivanih slika