GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Bor konkuriše za pare iz Nacionalnog investicionog plana

Gradiće škole i stanove

Najvažniji projekti: popravke zgrada dve osnovne škole, nabavka savremene opreme za TV, gradnja stanova i osnivanje inkubator centra

BOR - Jedino je opština Bor u Borskom okrugu konkurisala za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, koji je, odlukom Vlade Srbije, "težak" 1,3 milijarde evra. Borani su sačinili deset projekata, od kojih su najvažniji: popravke zgrada dve osnovne škole, nabavka savremene opreme za TV, gradnja stanova za deficitarne kadrove i osnivanje inkubator centra. Deo novca planiran je i za novu opremu u bolnici. Nejasno je zašto nisu stigli projekti iz ostale tri opštine, prvenstveno Negotina i Majdanpeka. Tamo su u opštinskim skupštinama stvorene čudne, neprincipijelne političke koalicije koje se najviše bave sobom, a ne poslovima od šireg društvenog značaja. Ovo je rečeno da jučerašnjoj konferenciji za novinare Okružnog odbora DSS-a u Boru.

VELJA TRAŽI SANACIJU

I u drugim strankama razgovaralo se o prioritetnoj izgradnji infrastrukture, koja je bila zapostavljena od ranijih opštinskih vlasti. Opštinski čelnici nisu imali odgovarajuću komunikaciju s resornim ministarstvima. U Novoj Srbiji ističu da su na licu mesta uverili ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića o "ružnom i tužnom" izgledu OŠ "3. oktobar". Ministar je najhitnije reagovao i sačinjen je projekat sanacije, ali najgore će biti na jesen, kada počnu kiše i kada voda dopre u učionice i kabinete.

- Realizacija svih projekata trebalo bi da započne krajem septembra ili početkom oktobra. Da li će i opštine koje se nisu prijavile za korišćenje "nacionalnog novca", dobijenog od privatizacije preduzeća, moći ponovo da konkurišu, zasad nema pouzdanog odgovora. Ipak, verujemo da će do toga doći i zato se već od danas treba spremati. Jer, ovo područje, od gradnje puteva do turističkih objekata, zaostaje u poređenju sa ostalim regijama u Srbiji. Republička vlada namerava da pomogne i podrži što više valjanih projekata vezanih za razvoj privrede i infrastrukture u celoj Timočkoj Krajini - rekao je Aleksandar Aca Ilić, predsednik Okružnog odbora DSS-a.

Opredeljenje je da svi projekti vezani za Nacionalni investicioni plan budu u "službi" pospešivanja bržeg zapošljavanja. U Boru će najviše pažnje biti posvećeno inkubator centru.

- Ukoliko se dobiju sredstva Nacionalnog investicionog plana izuzetno je važno da najhitnije budu realizovana. To se, pre svega, odnosi na sanaciju krova nekada najsavremenije škole u Srbiju "3. oktobar", u kojoj je oko 2.000 osnovaca. Bitna je i popravka školskih zgrada u selima, kao i dovršetak stambene zgrade "Mulen Ruž", čija je gradnja zaustavljena pre šest godina. Cela građevinska operativa i danas je na tom gradilištu i, zajedno sa objektom, propada. Borska bolnica četvrta je po svim standardima u Republici, ali s novom opremom moguće je da bude prva - rekao je Rade Milovanović, poverenik DSS-a u Boru.

B. Filipović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Pedeseto svrljiško sportsko-kulturno leto privodi se kraju
Radnik iz Kladova Miroslav Benić mora na operaciju u Švajcarsku
Organizacioni odbor odredio troškovnik LJKI
Štrajk u "Poreču" iz Donjeg Milanovca traje već mesec dana
Dokumentacija o svakom grobu na niškom Jevrejskom groblju
Bor konkuriše za pare iz Nacionalnog investicionog plana
   


     


FastCounter by LinkExchange