GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Dokumentacija o svakom grobu na niškom Jevrejskom groblju

Volonteri otkrivaju istoriju

NIŠ - U okviru višefaznog i višegodišnjeg projekta uređenja i pretvaranja u memorijalni kompleks niškog Jevrejskog groblja, Jasmina Ćirić, predsednik Jevrejske opštine u ovom gradu, domaćin je osmodnevnog projekta "Menuha" (Spokoj), edukativno-radnog seminara u koji je uključeno tridesetak mladih Jevreja volontera iz Srbije, Hrvatske i BiH. Oni na kompleksu niškog Jevrejskog groblja, koje je prošle godine očišćeno od višegodišnje nebrige, koja ga je prekrila rastinjem i raznovrsnim otpadom, formiraju dokumentaciju o svakom od oko 1.300 nadgrobnih spomenika, dok je još toliko spomenika zasada nepoznate sudbine jer se na delu ovog groblja decenijama širilo Romsko naselje.

PRONAŠLI I "GENIZU"

Učesnici osmodnevnog projekta "Menuha", koji se završava sutra, otkrili su na groblju i "genizu" iz 1920. godine, grob u kojem su pohranjivane sveta knjiga Tora i drugi spisi u kojima se pominje ime Božje, ukoliko bi bili neupotrebljivi zbog oštećenja. - Grobovi verovatno kriju i druga dragocena dokumenta - kaže arheolog i koordinator projekta Ana Lebl.

- Jevrejsko groblje formirano je početkom 19. veka. Na njemu su se ljudi sahranjivali sve do 1938. godine pred Drugi svetski rat, a deo je civilizacijske baštine Niša i zaslužuje da bude uređeno i pretvoreno u memorijalni kompleks. Prošlog leta urađena je početna faza, čišćenje od rastinja i otpada. Kroz projekat "Menuha" formiramo preciznu dokumentaciju o svakom otkrivenom grobu i nastavljamo onda dalje sa uređenjem, očekujući da će i pomoć grada i gradskih institucija biti veća nego do sada - kaže za predsednik Jevrejske opštine Jasmina Ćirić.

Koordinator projekta Ana Lebl, arheolog iz Splita, kaže da je "uhvatila tuga" kada je videla u kakvom je stanju groblje, ali da je sada obuzima i radost što na spomenicima otkrivaju otkrivaju mnoge dragocene podatke, natpise i ornamente izuzetne umetničke vrednosti. Svakom radnom danu u okviru ovog projekta, a koji se sastoji od edukativnih seminara i višesatnog rada na samom groblju, raduju se i Mario Marić iz Zagreba, Sara Nikšić iz Splita, Emil Pinkas iz Tuzle i Sandra Marković i Srđan Ćirić iz Beograda, kao i ostali učesnici "Menuhe".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Pedeseto svrljiško sportsko-kulturno leto privodi se kraju
Radnik iz Kladova Miroslav Benić mora na operaciju u Švajcarsku
Organizacioni odbor odredio troškovnik LJKI
Štrajk u "Poreču" iz Donjeg Milanovca traje već mesec dana
Dokumentacija o svakom grobu na niškom Jevrejskom groblju
Bor konkuriše za pare iz Nacionalnog investicionog plana
   


     


FastCounter by LinkExchange