GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Organizacioni odbor odredio troškovnik LJKI

Za konjičke igre šest miliona

Ovogodišnje igre biće održane prvog vikenda u septembru i biće za milion dinara skuplje od prošlogodišnjeg

POŽAREVAC - Tradicionalna turističko-sportska manifestacija "LJubičevske konjičke igre", 43. po redu, koja će se održati u Požarevcu od 1. do 3. septembra, koštaće oko šest miliona dinara. Prema najavama zamenika predsednika opštine Zvonimira Blagojevića, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora LJKI, nagradni fond za takmičare iznosiće 3,4 miliona, dok će za troškove pratećih aktivnosti manifestacije biti izdvojeno oko 2,5 miliona dinara.

Ovaj troškovnik viši je za milion dinara od prošlogodišnjeg, kada je za novčane nagrade izdvojeno 2,9, a za ostale rashode dva miliona dinara. Pošto se radi o zahtevnom finansijskom ulaganju, koje se ne može pokriti samo sredstvima opštinskog budžeta, na sednici Organizacionog odbora izneta je mogućnost da pokrovitelj ovogodišnje manifestacije bude Ministarstvo trgovine i turizma. Takav predlog već je upućen ovom ministarstvu od strane načelnika Braničevskog okruga Živadina Jotića, koji je naglasio da se pomoć države podrazumeva jer je reč o značajnoj turističkoj manifestaciji, koja za tri dana okupi preko deset hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Što se tiče pomoći sredstvima republičkog budžeta, ona je već obećana od strane Ministarstva za kapitalne investicije, koje je obećalo asfaltiranje prilaza hipodromu i uređenje kompleksa "LJubičeva". Prema najavama iz Konjičkog društva "Knez Mihajlo" iz Požarevca, ovogodišnje LJKI, imaće međunarodni karakter jer su učešća najavljena za mnoga poznata grla iz stranih ergela. Prema slobodnim procenama, očekuje se da na ovogodišnjim igrama broj učesnika bude veći od prošlogodišnjih, kada ih je u takmičarskom i pratećem programu bilo preko 350. Od požarevačkih takmičarskih grla, najviše se očekuje od Kalipsa, grla ergele "LJubičevo", koje je u trci "Vidovdan" na beogradskom hipodromu, krajem juna ove godine, osvojilo prvo mesto, drugi put uzastopno. Pored njega, favoriti ove ergele, koji će učestvovati u skoro u svim takmičarskim disciplinama, biće Kajzer, Guliver, Tristan, Gral, Kazablanka i Temporal.

U programu ovogodišnjih LJKI, kao i svih ranijih godina, osim defilea učesnika gradskim ulicama, kulturno-umetničkog programa na letnjoj pozornici na Trgu oslobođenja i vatrometa, najatraktivniji deo programa biće "LJubičevski višeboj", u kome se učesnici takmiče u kurirskom jahanju, bacanju topuza, gađanju strelom u trku i baratanju sabljom, a najbolji od njih dobija titulu viteza i viteški mač na čuvanje, do narednog nadmetanja. Ova disciplina postoji još od 1964. godine, kada su LJubičevske konjičke igre i ustanovljene, zahvaljujući blizini "LJubičeva", najstarije ergele u Srbiji. NJu je 1852. godine osnovao Knez Miloš Obrenović, a osam godina kasnije predao je Požarevcu na upravljanje. NJegov sin Mihajlo Obrenović ergeli je 1866. godine dao ime "LJubičevo" u čast svoje majke kneginje LJubice.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Pedeseto svrljiško sportsko-kulturno leto privodi se kraju
Radnik iz Kladova Miroslav Benić mora na operaciju u Švajcarsku
Organizacioni odbor odredio troškovnik LJKI
Štrajk u "Poreču" iz Donjeg Milanovca traje već mesec dana
Dokumentacija o svakom grobu na niškom Jevrejskom groblju
Bor konkuriše za pare iz Nacionalnog investicionog plana
   


     


FastCounter by LinkExchange