GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Pedeseto svrljiško sportsko-kulturno leto privodi se kraju

Igra se od Vidovdana do Svetog Ilije

Jubilarni turnir obogaćen je i kulturnim i turističkim manifestacijama. Organizovana prva "Belmužijada", nastupali igrači drevnih svrljiških igara, trubači, plesači modernih igara...

SVRLJIG - Mesec dana Svrljig i okolina su letnje večeri provodili na Pastirištu, odnosno Saborištu na obalama Svrljiškog Timoka. Pod reflektorima se nadmetali fudbaleri iz Svrljiga, Niša, Knjaževca, Aleksinca, svrljiških sela, u raznim kategorijama, od petlića do veterana, od amatera do profesionalaca.

Ali, ovog leta, svrljiško sportsko leto je obogaćeno i kulturnim događanjima i prvom turističkom manifestacijom. Nastupali su knjaževački trubači, niški igrači, KUD "Oro"- "Testera komerc", pa igrači modernog plesa grupe svrljiškog Kulturnog centra, igrači drevnih svrljiških igara iz Prekonoge, gajdaši - Simić iz Lozana i Jovanović iz Prekonoge.

Ovog leta je organizovana prva svrljiška "Belmužijada", takmičenje u pripremanju svrljiškog kulinarskog specijaliteta belmuža, koji se spravlja od jednodnevnog ovčijeg, kažu bolje je - kravljeg sira i projanog brašna, opet kažu - dve trećine proje i jedna trećina pšeničnog.

Kako se za fudbal kaže da je najveća sporedna stvar na svetu, tako je i sa malim fudbalom u Svrljigu. Jer, skoro svake večeri, ceo Svrljig se selio na Pastirište, ili Saborište, gde se nalaze sportski tereni i gde su se dešavala sportska nadmetanje i kulturna dešavanja. Jedna trećina Svrljižana i meštana okolnih sela gledala je sportska nadmetanja, druga trećina je zauzimala prostor, tik iza golova, ispod kafanskih vejnika i tendi sa raznoraznim reklamnim pozivima na ovo ili ono pivo, a treće trećina je dolazila "da vidi i da bude viđena".

Za ovogodišnju "Belmužijadu" jedan Svrljižanin, koji je došao u zavičaj posle mnogo, mnogo godina, reče da je "prava stvar" i prava je stvar da se ova manifestacija održava na Pastirištu, ili Saborištu.

- Belmuž, svrljiški sir, svrljiško jagnje, Saborište, Pastirište... To treba da bude prepoznatljivi znak Svrljiga - kazuje dotični Svrljižanin, sladeći se belmužom iz pobedničkog kazana ekipe Guševca, koja je i u finalnom delu takmičenja pripremila najbolji belmuž, slatko-slanu poslasticu.

BELMUŽ ZAŠTITNI ZNAK

Svrljižani se sele u svoja sela. Pripremaju se drva, bere kukuruz, žito je već požnjeveno, ali prinosima Svrljižani nisu zadovoljni.
Mali fudbal, pored "Belmužijade", prodaje svrljiškog metalskog kompleksa kupcima iz Hrvatske, tek treće privatizovane firme u Svrljigu, rekonstrukcije vodovoda i ulica i privođenja kraju "mršave" žetve hlebnog žita je zaista najinteresantnija sporedna stvar - i u Svrljigu.

Predsednik opštine Saša Golubović kaže da "Belmužijada" treba da afirmiše svrljiški kraj, naše kulturno nasleđe, ali i proizvode poput svrljiškog sira, svrljiškog jagnjeta. Zamenik predsednika Milija Miletić kaže da će ova manifestacija već od iduće godine, maja meseca, možda oko Đurđevdana, biti poseban događaj, a ne prateća manifestacija.

Bilo je puno gostiju sa strane. Zoran Stojanović, načelnik SUP-a Niš, kaže da je prvi put probao belmuž, i da je ovo svrljiška poslastica broj jedan.
Žirijem prve "Belmužijade" predsedavao je najpoznatiji svrljiški ugostitelj, Vinko Miloradović, vlasnik nadaleko poznatog svrljiškog restorana "Kamiondžije", koji kaže da se i u njegovom restoranu sve češće poručuje svrljiški belmuž.

I dok su se do kasno u noć nadmetale prvoplasirane ekipe veterana i seniora, u publici smo zatekli ceo pionirski tim svrljiške Mesne zajednice Đurinac koji, doduše, zamalo da osvoje prvo mesto, ali čija je postava uglavnom iz Niša. Zadovoljni su, pa odoše sa trenerom - na sok naravno.

Kolega Dragan Stojanović, novinar niške TV 5, popularniji kao Žika Promaja, nazvan tako po kultnoj emisiji "Promaja" pita kako se nastavlja leto u Svrljigu. Sagovornici, a i čelnici opštine, sležu ramenima... I, zaista, leto se u Svrljigu završava Vidovdanskim turnirom u malom fudbalu, a potom počinje - jesen.

Tekst i foto: D.Petković


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Pedeseto svrljiško sportsko-kulturno leto privodi se kraju
Radnik iz Kladova Miroslav Benić mora na operaciju u Švajcarsku
Organizacioni odbor odredio troškovnik LJKI
Štrajk u "Poreču" iz Donjeg Milanovca traje već mesec dana
Dokumentacija o svakom grobu na niškom Jevrejskom groblju
Bor konkuriše za pare iz Nacionalnog investicionog plana
   


     


FastCounter by LinkExchange