GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Promenljiv broj Interpolovih poternica

BEOGRAD - Na teritoriji Srbije u poslednjih godinu dana uhapšeno je 28 inostranih državljana za kojima je bila raspisana međunarodna poternica, dok je prema poternicama Interpol policije za Srbiju i Crnu Goru u istom periodu slobode lišeno oko 50 lica, koji su potom izručeni našoj zemlji. Broj kriminalaca iz Srbije u inostranstvu je daleko veći od broja inostranih begunaca koji utočište traže u Srbiji, rekao je šef Interpola za SCG Miloš Oparnica i dodao da stoga statistika nije realan pokazatelj uspešnosti rada srpske policije. Prema njegovim rečima, Interpol policija SCG svake godine raspiše oko 100 novih poternica na osnovu zahteva domaćih sudova, pa je broj tih poternica promenljiv i kreće se između 350 i 400. Od 28 uhapšenih prestupnika, dva su lišena slobode na osnovu poternica američkih službi, jedno je tražila španska policija, dok su ostali uglavnom bili državljani zemalja u okruženju - Bugarske, Rumunije, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Objašnjavajući tehniku i metodologiju rada Interpola, Oparnica je rekao da se za brzo raspisivanje poternice primenjuje takozvani difuzni način "on lajn" sistemom prema svim zemljama. Takva poternica sadrži kompletan obrazac sa otiscima prstiju i slike lica koje se traži.

- Popunjavanje formulara na veb-sajtu i njihovim upućivanjem Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu predstavlja drugi način raspisivanja poternice, koji svakom ovlašćenom licu omogućava da do podataka o traženom licu dođe pretraživanjem baze - rekao je Oparnica i dodao da slanje dokumentacije u koverti "polako izlazi iz upotrebe".

Poternice koje se raspisuju preko veb-sajta su u gornjem desnom ćošku obeležene bojama kako bi se međusobno razlikovale, objasnio je Oparnica, dodavši da samo crveno obeležene imaju "snagu naloga za hapšenje".
- U svetu je na snazi oko 20.000 takvih poternica i one se raspisuju isključivo po zahtevu suda - rekao je on i naveo da plava poternica ima snagu upozorenja drugoj državi da preduzme pojačani nadzor ili preventivnu kontrolu nad nekim licem.

Tanjug


vesti po rubrikama

^hronika

Pripadnici rečne policije od početka godine spasli živote osam samoubica
Promenljiv broj Interpolovih poternica
Utopila se dva mladića na divljem kupalištu
Saslušan Marko Blagojević, osumnjičeni za ubistvo u Žarkovu
Ubio zbog dugova, pa pobegao u Srbiju