GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Pripadnici rečne policije od početka godine spasli živote osam samoubica

Gliseri seju strah beogradskim priobaljem

Svakodnevni zadatak ove jedinice je nadzor i kontrola plovidbe, ali i bezbednost na 85 kilometara Dunava, 62 kilometra Save i 226 kilometara obale

BEOGRAD - Pripadnici rečne policije SUP Beograd, od početka godine dosad, spasli su živote osam samoubica, iz Dunava i Save izvadili 13 mrtvih osoba, zaplenili nekoliko tona krijumčarenog "dizel" goriva, od krivolovaca oduzeli više od 100 alaskih mreža i nekoliko agregata za struju, rasvetlili tri slučaja pustošenja šume i krađe drveta i, zbog ugrožavanja bezbednosti plovidbe, ispisali desetine prijava protiv nesavesnih vlasnika glisera.

- Na vodi smo 24 sata dnevno i pomno pratimo sva dešavanja. Posebno osmatramo mostove i, ako uočimo nešto sumnjivo, odmah reagujemo. Samoubice imaju svoje rituale i polako se pripremaju za skok. Prvo stoje i dugo gledaju u vodu, zatim počnu da kraj sebe odlažu garderobu i lične stvari i tek tada skaču. To nam daje vremena da pravovremeno intervenišemo. Spasli smo svih osam osoba koje su skočile sa Brankovog mosta i sprečili najmanje još deset pokušaja samoubistva. Baš u prošlu nedelju, oko 11 sati, uočili smo stariju ženu u crnini kako se priprema na skok sa Starog železničkog mosta. Brzom intervencijom patrole, uspeli smo da je odvratimo od namere da sebi oduzme život - ispričao je major Zoran Stanković, komandir policijske ispostave za bezbednost na rekama SUP Beograd.

On je rekao da je svakodnevni zadatak ove jedinice nadzor i kontrola plovidbe, ali i opšta bezbednost na 85 kilometara Dunava, 62 kilometra Save i 226 kilometara priobalja. Akvatorijum za koji su odgovorni proteže se Dunavom od Smedereva do ušća Tise i Savom od ušća u Dunav, uzvodno do ušća potoka Draževac. Prema Stankovićevim rečima, pored krađa plovnih objekata, ili sa njih, krijumčarenja, krivolova i drugih krivičnih dela, izraziti problem za bezbednost na rekama oko prestonice predstavljaju gliseri.

- Iz godine u godinu ima sve više brzih luksuznih plovila čiji su vlasnici nedovoljno osposobljeni i stručni za plovidbu i najčešće bez usvojenih kodeksa ponašanja na vodi. Suludom vožnjom seju strah i ugrožavaju sva manja plovila, kako na plovnom putu, tako i u priobalju. Još pre nekoliko godina zabranjeno je glisiranje Savom od ušća do gornjeg špica Ade Međice i Dunavom od Ratnog ostrva do gornjeg špica Lida. Iako su za taj prekršaj kazne od 6.000 do 15.000 dinara, mnogi za to uopšte ne haje. Policija svakodnevno presreće nesavesne vlasnike glisera i protiv njih piše prijave, međutim, oni teraju po svom. Pa te kazne su sića za vlasnike čamaca vrednih i do 150.000 evra, koji za sat vremena plovidbe "izgore" i po 50 litara benzina - kaže major Stanković.

Prema njegovim rečima, bezbednost na rekama sve više ugrožavaju i pojedine posade, kako domaćih, tako i inostranih barži, ukotvljenih na sidrištima uzvodno od Pančevačkog mosta. Zbog loših alata za sidrenje, nestručnosti i nepoštovanja pravila da sidreni lanci moraju da budu 3-5 puta duži od dubine reke, prošle godine bilo je više od deset slučajeva da su se barže otkačile sa veza i nekontrolisano krenule ka stubovima ionako dotrajalog mosta. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika rečne policije, sprečene su katastrofe.

Borislav Dodoš


vesti po rubrikama

^hronika

Pripadnici rečne policije od početka godine spasli živote osam samoubica
Promenljiv broj Interpolovih poternica
Utopila se dva mladića na divljem kupalištu
Saslušan Marko Blagojević, osumnjičeni za ubistvo u Žarkovu
Ubio zbog dugova, pa pobegao u Srbiju