GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nekadašnji "Mobtel", sada "Mobi 63" danas ide na javnu aukciju

Karić tužio državu, Šlaf ga juri zbog dogovora

BEOGRAD - Preduzeće "Mobi 63" danas će biti prodato na javnoj aukciji, a kako je Glas saznaje, austrijski "Mobilkom" je najbliži da postane njegov novi vlasnik. Međutim, austrijski biznismen Martin Šlaf, prema izvoru Glasa, nije dovršio dogovor sa nekadašnjim vlasnikom "Mobtela" Bogoljubom Karićem.

- Šlaf poslednjih nekoliko dana pokušava svim sredstvima da dođe do Karića kako bi postigao dogovor, odnosno nagodbu oko "Mobi 63". Šlaf nudi da Kariću da novac, a da on zauzvrat ne podnose tužbe zbog nacionalizovanja firme. Prodaja licence "Mobi 63" neće biti problem, ali sva ostala imovina, pokretna i nepokretna, će biti u sporu koji će Karići povesti nakon aukcije pred domaćim i međunarodnim sudovima. Bogoljub je uveren da ima dovoljno dokaza da je "Mobtel" nezakonito oduzet, što bi za godinu-dve, posle okončanja spora, moglo da košta Austrijanca i Srbiju oko milijardu evra-tvrdi izvor Glasa i dodaje da je Bogoljub odbio da se vidi sa Šlafom.

Zato ne treba da čudi što su, dodaje on, mnogo zvučnija imena odustala od trke za "Mobi 63". Naš sagovornik kaže da postoje indicije i da se u konzorcijumu, kojeg predvodi Šlaf, nalaze i dva funkcionera izvršne srpske vlasti. "Preuzimanje "Mobtela" i formiranja zajedničkog preduzeća PTT i Austrijanaca sa učešćem 70:30 je sporno. Za sada niko ne zna kako je i na osnovu čega Šlaf došao do manjinskog paketa akcija u "Mobi 63" jer Ministarstvo finansija odbija da dostavi ugovore", tvrdi sagovornik.

Ekspert za telekomunikcije Tihomir Živanović naglašava da zbog svega što je urađeno oko operatera 063, Mlađan Dinkić mora da ide u zatvor. "Poznato je da je Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv sudije Trgovinskog suda Žanke Radić zato što je izjednačila firme Sistem Braća Karić - BK Trejd, koja je osnivač "Mobtela", i BK trejda. Postavlja se pitanje kako su Austrijanci došli u posed 30 odsto učešća u "Mobtelu" kad su oni kupili BK trejd iz Moskve, koji nije bio vlasnik dela ovog preduzeća. Sve ovo što je rađeno jeste za zatvor i to se pre svega odnosi na Dinkića", kaže Živanović. Inače, samo tri telekomunikacione kompanije - austrijski "Mobilkom", "Telenor" iz Norveške i "Oraskom telekom" iz Egipta, nadmetaće se danas u hotelu "Hajat" za kupovinu kompanije "Mobi 63" i licence za mobilnu telefoniju u Srbiji.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Funkcioneri pokrajinske vlasti sve češće krše odredbe Zakona o sukobu interesa
Redakcije Glasa javnosti i Kurira čitaocima dodelile šesti televizor
Ove godine u našoj zemlji na radnom mestu poginulo više od 20 ljudi
Feljton : Klan koji je pojeo svog vođun 2
Psihijatar Milan Milić govori o mentalnom stanju nacije
Porastao promet akcijama na Beogradskoj berzi
Laiki banka naišla na probleme
Antimonopolska komisija negativno o najvećem trgovinski lancu
Nekadašnji "Mobtel", sada "Mobi 63" danas ide na javnu aukciju