GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Porastao promet akcijama na Beogradskoj berzi

OTP podigao cenu Kulskoj banci

Od ukupno 159 akcija, kojima se trgovalo u toku nedelje, cena deonice porasla je kod 47 kompanija, dok je kod 59 akcija firmi i banaka cena ostala nepromenjena

BEOGRAD - Promet trgovanja akcijama srpskih kompanija u protekloj nedelji na Beogradskoj berzi porastao je ukupno za 57 odsto, čime je dostigao ukupnu sumu od 18,6 miliona evra. Aktivnost investitora tokom prošle nedelje na berzi je porasla, o čemu svedoči podatak i da je rast ukupnih transakcija veći za 18 odsto. Indeks BELEKS fm zabeležio je svoj istorijski maksimum na zatvaranju u petak, završivši sedmicu na nivou od 1.730,99 indeksnih poena. Od ukupno 159 akcija, kojima se trgovalo u toku nedelje, cene deonica porasla je kod 47 kompanija, dok je kod 59 akcija firmi i banaka cena ostala nepromenjena. Indeks BELEKS 15, najlikvidnijih akcija kotiranih na Beogradskoj berzi, zabeležio je nedeljni porast od 1,75 procenata, završivši nedelju na nivou od 1.190,41 indeksnih poena.
Ukupan nedeljni promet obveznicama Republike Srbije učestvovao je sa 10,7 odsto. Učešće stranih investitora u ukupnom prometu bilo je na nivou od 69 odsto, što je značajno iznad mesečnog proseka posmatrano od početka godine.

Promet na Beogradskoj berzi obeležilo je prvo trgovanje akcijama Kulske banke, čije su akcije zabeležile relativni rast u toku cele nedelje, od čak 130 procenata. Time je ova akcija svrstana na drugo mesto, po rastu cene iza akcija kompanije Confidence, čija je cena porasle za neverovatnih 299 odsto. Kulska banka, sa sedištem u Novom Sadu, bila je nedavno meta preuzimanja mađarske OTP banke. Ova domaća banka, inače, poseduje dobro razvijenu mrežu poslovnica i tradicionalno je usmerena na region Vojvodine.
Najveći pad cene akcija zabeležile su deonice kompanije "Kozara" sa 39 procenata. Pad cene akcija od 36 procenata ostvarile su akcije kompanije Inedž Company - Ineco završivši nedelju na nivou od 27.648 dinara po akciji.

Takođe, prošlu nedelju su obeležile vesti o potpisivanju ugovora o kupovini državnog paketa Panonske banke, koju je pazarila italijanska banka San Paolo IMI. Italijanska banka je bila prvorangirana na tenderu za kupovinu 87 odsto kapitala Panonske banke.

Kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca je objavila rast izvoza za 53 odsto, u toku prvih šest meseci 2006. godine. Ova kompanija je ostvarila izvoz u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra, u toku prve polovine 2006. godine.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Funkcioneri pokrajinske vlasti sve češće krše odredbe Zakona o sukobu interesa
Redakcije Glasa javnosti i Kurira čitaocima dodelile šesti televizor
Ove godine u našoj zemlji na radnom mestu poginulo više od 20 ljudi
Feljton : Klan koji je pojeo svog vođun 2
Psihijatar Milan Milić govori o mentalnom stanju nacije
Porastao promet akcijama na Beogradskoj berzi
Laiki banka naišla na probleme
Antimonopolska komisija negativno o najvećem trgovinski lancu
Nekadašnji "Mobtel", sada "Mobi 63" danas ide na javnu aukciju