GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Zbog gasifikacije raskopane gradske ulice i prigradska naselja

Priključivanje sporije i skuplje

Za kuću u gradu, koja je od gasovoda udaljenado 12 metara, priključak košta 1180 evra, a u prigradskom naselju 1416 evra. Stanari stambenih zgrada plaćaju 950 evra

eliki broj ulica u gradu i prigradskim naseljima ovog leta je raskopan. Jedan od razloga svakako je izgradnja gasnog sistema grejanja ili priključivanje na mrežu.

Vlasnik kuće, koja je od gasovoda udaljena 12 metara, platiće priključak 1180 evra, a svaki sledeći metar koštaće ga 11,8 evra. Ovoj ceni treba dodati još oko 1000 evra, koliko košta gasni kotao, zatim njegova ugradnja blizu 100 evra i 250 evra za projekte unutrašnje gasne instalacije. Dakle, ukupno 2500 evra. Građani koji odluče da se priključe na mrežu dok je ona u izgradnji imaće popust od 10%, odnosno 1062 evra, a oni koji se budu naknadno priključili platiće 250 evra skuplje, tj. 1400 evra. Cena priključka za stambene zgrade iznosi 950 evra.

U opštini Voždovac tokom 2005. godine izgrađeno je blizu 23 kilometra distributivne gasne mreže, dok je za ovu godinu predviđeno još 16 kilometara. Izgradnja gasovodne mreže na Palilulskoj opštini tek je u začetku. Do sada nije instaliran nijedan priključak, ali je predviđeno da se tokom ove godine uradi oko sedam kilometara mreže.

- Ove godine priključivanje na gasni sistem grejanja biće usporeno zbog donošenja novih propisa JP "Srbija gas", koje je inače investitor. Naime, administrativni troškovi za uvođenje unutrašnjeg gasnog priključka trostruko su povećani, pa će svaki priključak biti skuplji za 250 evra. Sada je potrebno da se za svaki od njih uradi idejni, glavni projekat, tehnički prijem i revizija - kaže Zoran Janković, iz "Domin gasa", preduzeća koje izvodi radove u pomenutim opštinama.

U opštini Čukarica, izvođač radova ali i distributer gasa je preduzeće "Stankom gas". Do sada je ovo preduzeće izgradilo blizu 140 kilometara distributivne mreže, na koju se može priključiti 17.000 potrošača, ali je trenutno 6000 korisnika. U toku su radovi u naselju Sremčica, a polovinom septembra radiće se u Železniku.

- Sa korisnicima sklapamo dva ugovora. Prvi se odnosi na priključak na distributivnu mrežu, odnosno za instalaciju do kotla, dok se drugi ugovor odnosi na kompletnu unutrašnju instalaciju - kaže Bogdan Vlahović, direktor "Stankom gasa".
On dodaje da cena priključka uglavnom zavisi od gustine naseljenosti.

Priključak koji može da podmiri gasom površinu od 250 kvadratnih metara košta 1180 evra, dok je za veće površine, tj. za priključke koji daju deset kubika gasa na sat cena 1967 evra. Za prigradska naselja gde je razuđenost veća, priključak za domaćinstva košta 1416 evra, a za veće, privredne objekte je 2360 evra. Ovim cenama trebalo bi dodati i 225 evra koliko koštaju projekti za unutrašnju gasnu instalaciju, a ta cena uključuje i dolazak komisije. Svaki dodatni metar ova firma naplaćuje deset evra. Uglavnom se kupuju kotlovi od 24 kilovata, a cena im je 684 evra, dok veći kotlovi od 36 kilovata koštaju 1285 evra. Građane će priključak kotla na sistem unutrašnje instalacije koštati od 50 do 150 evra.

V. Pavlović


vesti po rubrikama

^Beograd

U gradu ima više od 150 nehigijenskih naselja, vlasti još nijedno nisu iselile
Mladi planinari stigli u Beograd
Beogradska rubrika Glasa izabrala najboljeg funkcionera u julu
Kreativna radionica za decu u Narodnom muzeju
Vodovod jači od zakona i sudskog rešenja
Zbog gasifikacije raskopane gradske ulice i prigradska naselja
 


     


FastCounter by LinkExchange