GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Mladi planinari stigli u Beograd

Ekspedicija od 65 planinara iz 20 društava Srbije i Beograda, koja je ostvarila veliki uspeh uspevši se na vrhove Grand Paradizo i Mon Blan, stigla je juče u Beograd. NJih su na platou ispred Skupštine grada dočekali članovi porodica, sa kojima su mladi planinari podelili radost povodom jednog od najvećih uspeha u istoriji ovog sporta u našoj zemlji.

- Ekspedicija pod nazivom "Juniori Beograda na krovovima Zapadne Evrope" krenula je iz Beograda 21, a već 23. jula 62 planinara popeli su se na najviši vrh Italije, Grand Paradizo, visine 4061 metara. To nam je bila i provera za uspon na Mon Blan, na koji smo se popeli 27. jula u osam sati ujutru. U našoj grupi od 55 ljudi, koja je stigla na vrh, nalazila se i tročlana ekipa iz Sarajeva. Tog dana na planini je bilo preko 200 planinara iz raznih delova sveta, ali smo mi privukli najviše pažnje jer smo bili najbrojniji - priča Vladislav Matković, potpredsednik Planinarskog društva "Pobeda", koje je organizovalo ovu ekspediciju. Prema njegovim rečima, uspon je tekao normalno, a najkritičniji momenat bio je prilikom silaska sa Mon Blana, kada je grupu zahvatilo nevreme sa gradom.

- Trebalo je sići niz vertikalnu zaleđenu stenu dužine preko 700 metara. To je trajalo oko deset sati, ali je sve bilo organizovano uz najveće mere bezbednosti - objasnio je Matković. On je dodao da je usponom na Grand Paradizo i Mon Blan, stvoren osnov podmlatka za buduće ekspedicije na najviši vrh Severne Amerike, Mekinli, i Mont Everest.

Najmlađi član ekspedicije, Mirko Mirković, ima tek 21 godinu i član je Planinarskog društva "Avala".

- Izlazak sunca na 4800 metara prizor je koji se rečima ne može opisati. Planina je bacala senku u kojoj je bilo pola Italije, a druga polovina je bila na suncu - rekao je Mirković.
Inače, ova akcija je izvedena pod pokroviteljstvom Skupštine grada i Sekretarijata za sport i omladinu.

P. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

U gradu ima više od 150 nehigijenskih naselja, vlasti još nijedno nisu iselile
Mladi planinari stigli u Beograd
Beogradska rubrika Glasa izabrala najboljeg funkcionera u julu
Kreativna radionica za decu u Narodnom muzeju
Vodovod jači od zakona i sudskog rešenja
Zbog gasifikacije raskopane gradske ulice i prigradska naselja
 


     


FastCounter by LinkExchange