GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 31. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U gradu ima više od 150 nehigijenskih naselja, vlasti još nijedno nisu iselile

Bez konkretnih rešenja za probleme Roma

Uskoro će biti raseljeno nehigijensko naselje ispod Gazele. Planiramo izgradnju socijalnih stanova koji će se graditi ne samo za Rome, već i za ostale socijalno ugrožene kategorije kojih ima deset, kaže Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika

Prvo što prilikom ulaska u grad budućnosti jugoistočne Evrope svim turistima padne u oči je ruglo ispod mosta Gazela. Kuće napravljene od blata i kartona, na krovovima udžerica limovi, a preko njih automobilske gume, na sve strane u okolini deponije smeća - prizor je od koga zastaje dah.

Nehigijenska naselja tužna su strana prestonice, a iako je gradska vlast godinama obećavala, i čak davala i rokove o početku iseljenja stanovnika ovih naselja, na obećanjima je sve i ostalo.

Iako je, u maju prošle godine, zamenik gradonačelnika Radmila Hrustanović na sastanku o poboljšanju položaja Roma rekla da će prvo nehigijensko naselje biti raseljeno za dva do tri meseca, ništa nije urađeno. Zato je stranka Unije Roma Srbije rešila da traži ostavku zamenice gradonačelnika. Međutim, na ovo ona nema komentar i napominje da nije čula za tu stranku. Ipak, kaže da "u gradu rade na rešavanju problema Roma".

NAJPOZNATIJA NASELJA

Najpoznatija nehigijenska naselja sa uslovima za život ispod svakog nivoa su ispod mosta Gazela, u novobeogradskom bloku 18a, Bara Venecija, takođe ispod Gazele, ali u opštini Savski venac, na Čukarici, kao i kompleks "Betonjerka" na Dunavu u Starom gradu. U najužem gradskom jezgru su i nehigijenska naselja u Karađorđevoj i Zvečanskoj ulici i dva na Starom sajmištu - "Hajat" i "2. deo".

REŠENJE?

U nehigijenskom naselju ispod Gazele živi 170 porodica. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda uskoro će raspisati konkurs za izbor projektanta koji će sačiniti nacrt objekata u koje će ove porodice biti preseljene, čim se bude našla odgovarajuća lokacija. Da li će kuće biti montažne ili od čvrstog materijala još nije rešeno, ali je sigurno da će novo naselje imati prateću infrastrukturu. Jedan od uslova tendera za potencijalnog investitora, koji bude dobio na korišćenje lokaciju ispod Gazele, biće da finansira izgradnju novog naselja.

- Uskoro će biti raseljeno nehigijensko naselje ispod Gazele. Radimo i na Akcionom programu za uključivanje Roma u sve oblasti života. Planiramo izgradnju socijalnih stanova koji će se graditi ne samo za Rome, već i za ostale socijalno ugrožene kategorije - rekla je Hrustanovićeva.

Dosadašnji pokušaji raseljavanja koje je gradska vlast htela da sprovede završavali su se neslavno. Građani su svojevremeno protestima sprečili raseljenje Roma u Zemun polje i Zvezdaru, ali i postavljanje kontejnera za stanovanje u naselju Dr Ivan Ribar. Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović rekao je, još u julu prošle godine, da je napravljena greška sa ovim preseljenjem, ali da će problem biti rešen "postavljanjem kontejnera u nehigijenska naselja". Iako je grad obećao da će rok za završetak njihovog postavljanja i naseljavanja biti oktobar prošle godine, ništa se nije pokrenulo sa mrtve tačke.

Svoj dom u glavnom gradu našlo je oko 60.000 Roma. Čak 60 odsto stanuje u 152 nehigijenska naselja. Više od 18.000 ekstremno je siromašno, oko 80 odsto njih je nepismeno, a sedam odsto mladih nema zdravstvenu zaštitu. Vodu nema 30 odsto "divljih" naselja, a 20 odsto struju.

Rekorder po broju romskih naselja je Palilula, slede Novi Beograd i Čukarica, zatim Voždovac i Zvezdara.

U ovim naseljima živi se kao u srednjem veku. Nema komunalnih instalacija, ulica, prilaza, napravljena su od otpadnih dasaka, lima, papira ili najlona. Niko od stanovnika nema stalni posao, bave se najviše sakupljanjem i preprodajom stare hartije i gvožđa. Slažu se u oceni da je njihov život postao nepodnošljiv.

- Niko o nama ne vodi računa i nikome više ne verujemo. Kažu, moramo da se prijavimo da ovde živimo, ali kako kad nemamo adresu. Obećavali su da će doći i sve nas popisati kao i pomoći, ali se to nikada nije dogodilo - priča Ramzija Kusumi iz naselja ispod Gazele.

I. Zdravković


vesti po rubrikama

^Beograd

U gradu ima više od 150 nehigijenskih naselja, vlasti još nijedno nisu iselile
Mladi planinari stigli u Beograd
Beogradska rubrika Glasa izabrala najboljeg funkcionera u julu
Kreativna radionica za decu u Narodnom muzeju
Vodovod jači od zakona i sudskog rešenja
Zbog gasifikacije raskopane gradske ulice i prigradska naselja
 


     


FastCounter by LinkExchange