GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 29. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Filmske priče o tranzicionim lomovima i snalaženjima

Kako je oficir postao uspešan pekar

Dokumentarac o bivšim oficirima Vojske SCG koji su morali da potraže nove, civilne profesije ne bi li preživeli

NIŠ - Zoltan Dani, bivši oficir Vojske SCG koji je u vreme NATO bombardovanja oborio dva američka bombardera među kojima i nevidljivi F 117, jedan je od junaka pedesetominutnog dokumentarnog filma niške nezavisne produkcije "Krug", koji pod radnim naslovom "Zlatni Zoltan" režira Željko Mirković. Snimanje je već počelo, a trebalo bi da bude završeno početkom naredne godine.

- Pored Zoltana, kao glavnog junaka, u ovom dokumentarcu naći će se i životne priče još trojice bivših oficira Vojske SCG koji su se u Nišu, nakon što su postali "tehnološki višak" u vojsci, prekvalifikovali za civilna zanimanja. Biće to film o svim lomovima i tranziciji svesti kod ljudi koji su u našoj zemlji, kao i u drugim zemljama istočne Evrope, iznenada ostajali bez posla i morali da kreću iz početka da bi opstali sa svojim porodicama - kaže za Glas reditelj Mirković, koji upravo od raznih gradskih i republičkih fondova traži finansijsku podršku za svoj novi dokumentarni film. Mirković je inače prošle godine pobrao brojne nagrade za dokumentarac " Muharem-muzika, oči života" koji je potresna životna priča o slepom romskom muzičaru i pevaču iz Prištine Muharemu Redžepiju, koji sada kao izbeglica sa sedmočlanom porodicom živi u Nišu.

- Kao oficir Vojske SCG u vreme NATO bombardovanja oborio sam dva američka bombardera, čuveni i navodno nevidljivi F-117, a zatim i jedan F-16. Međutim, niko mi iz najvišeg vojnog vrha nije zbog toga čestitao, niti me pozvao na kafu, ili makar potapšao po ramenu. Štaviše, posle obaranja tih aviona, imao sam utisak kao da im smeta što sam i dalje u uniformi. Inače, nikada kao oficir za 27 godina provedenih u vojsci nisam odlikovan. Okončao sam vojnu karijeru sa činom pukovnika tako što sam zatražio penzionisanje jer su mi posle rata izmislili neko novo mesto koje nije bilo odgovarajuće ni za mene ni za moje poimanje vojske.

- Ali, ko zna zašto je dobro što se sve tako i završilo - kaže za Glas pedesetogodišnji Zoltan Dani, koji sada živi u rodnom Skoranovcu kod Kovina, najjužnijem mađarskom selu u Vojvodini. Zoltan je vlasnik vrlo uspešne pekarske radnje, a pokreće i brojne inicijative za razvoj seoskog turizma.

Direktor fotografije u ovom dokumentarcu "Kruga" je, kao i u ranijim projektima, Darko Ković, dok je reditelj Mirković za snimatelja angažovao iskusnog Ivana Hadži Zdravkovića.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

Filmske priče o tranzicionim lomovima i snalaženjima
Pala poslednja klapa filma Anđeli 3
Jesenja gostovanja i drugi planovi Beogradskog baleta
Prava Srba u Crnoj Gori
Odbačena tužba protiv pisca Orhana Pamuka