GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 27. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Poigravaju li se kraljevački odbornici sa istorijskim ličnostima

Kako je vojvoda ostao bez ulice

Karađorđev ustanik Dragačevac Milić Radović pre 190 godina mučki pogubljen u tadašnjem Karanovcu. Na tom mestu podignuta je crkva, nedavno i spomenik, ali "zbrka" je nastala kada je jednu ulicu trebalo nazvati njegovim imenom

KRALJEVO - Hajdučki vođ i serdar, vojvoda Milić Radović iz obližnje Kaone, bio je jedan od najviđenijih i najhrabrijih Karađorđevih ustanika. Učestvovao je u dvanaest bojeva, a bio je među jurišnicima u oslobađanju tadašnjeg Karanovca od Turaka. Karađorđe ga je, kažu istoričari, voleo kao najrođenijeg.

Ipak, čuveni Dragačevac doživeo je zlu sudbinu. Po naredbi kneza Miloša Obrenovića, pogubljen je u Karanovcu 1816. godine. Glavu mu je odrubio sveštenik Nikola Kostić iz sela Vrdila kod Kraljeva, inače, obor-knez Požeške nahije.

Posle surove likvidacije, vinovnici i egzekutori zidaju crkve, tzv. pokajnice. Sveštenik Nikola Kostić podiže je u svojim Vrdilima, Simeun Radović u dragačevskoj Kaoni, a knez Miloš, na insistiranje supruge LJubice, finansira zidanje crkve Svete Trojice u Karanovcu, na mestu pogubljenja.

Nedavno je, na insistiranje dragačevskog bratstva Radovića, u porti crkve Svete Trojice u Kraljevu podignut spomenik njihovom slavnom pretku.
- Zahvaljujem se Kraljevčanima koji su uspeli da iz zatamnjene istorijske prošlosti izvuku svetao lik našeg hrabrog pretka. Život je izgubio na tipičan "srpski" način, jer mi smo oduvek prilično stradali jedni od drugih. Neka ovaj spomenik bude opomena svima i nauk za buduća vremena - kaže istoričar Milovan Radović, potomak dragačevskog hajduka.

REČ ISTORIČARA

Poznati kraljevački istoričar Dragan Drašković smatra da je ovim činom minimizirano veliko delo svetog vladike Nikolaja Velimirovića.
- Mišljenja sam da je po svetom vladici trebalo nazvati neku značajniju saobraćajnicu. Uskoro će u samom centru grada biti završena ulica koju Kraljevčani u žargonu nazivaju Milutinovom. NJoj je trebalo dati ime najčuvenijeg žičkog episkopa. Ona se uliva u Žičku ulicu koja vodi do manastira Žiče. NJom se i sveti vladika najčešće kretao. Nema podataka da je on živeo, kako se tvrdi, u uličici koja vodi od crkve do groblja - kaže Drašković.

Nadležna opštinska komisija donela je odluku da se ulica koja vodi od crkve Svete Trojice do gradskog groblja, dugačka svega dvesta-trista metara, nazove po vojvodi Radoviću, ali pobunili su se žitelji tog dela grada i napisali peticiju u kojoj su izričito zahtevali da se saobraćajnica nazove po svetom vladici Nikolaju Velimiroviću, koji je, tvrde oni, pred Drugi svetski rat u njoj neko vreme živeo.

Nekoliko meseci vodila se žestoka polemika između istoričara i žitelja "sporne" ulice, sve dok odbornici lokalnog parlamenta, mimo očekivanja, nisu preinačili odluku opštinske Komisije za imenovanje ulica i trgova i udovoljili zahtevu potpisnika peticije. Ulica je, dakle, nazvana po najčuvenijem žičkom episkopu, vladici Nikolaju, kojeg je SPC pre koju godinu proglasila svecem.

To je, naravno, izazvalo nezadovoljstvo Radovićevih potomaka koji smatraju da su Kraljevčani "po drugi put obezglavili kaonskog vojvodu", a sa ovakvom odlukom nije zadovoljan ni istoričar Dragan Drašković, direktor kraljevačkog Narodnog muzeja.
- Nisu mi dopustili da se na sednici obratim odbornicima i objasnim da nije dobro "igrati se" istorijom. U pravu su Radovićevi potomci koji zameraju Kraljevčanima što se igraju sa imenom slavnog Karađorđevog ustanika. U stvari, sve je ovo "na mišiće" izgurao jedan "uticajni" žitelj ulice, a papir koji je kao peticija poturen odbornicima, najverovatnije je falsifikovan birački spisak. Original te peticije niko nikada nije video - tvrdi Drašković.

Stvorena je prilično ružna zbrka oko imenovanja skrajnute kraljevačke uličice, a gorak ukus u ustima osećaju svi koji se bave istorijskom prošlošću. Ovaj slučaj oni smatraju "neodgovornim igranjem" sa likom i delom ovog Karađorđevog ustanika, surovo pogubljenog od "bratske ruke".

Tekst i foto: M. Milišić


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Dr Živorad Despotović u Popučkama kod Valjeva otvorio privatni sanatorijum za stare
Opština darovala najboljem matematičaru 20.000 dinara
Građani se okupili da brane Ibrahima Mustafija od vlasti
Manifestacija Turističke organizacije Nove Varoši od Preobraženja do Gospođindana
Poigravaju li se kraljevački odbornici sa istorijskim ličnostima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange