GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Redovi pred ambasadom Grčke sve veći

Zbog viza propadne plaćeno letovanje

Događa se da jedan od članova porodice ne dobije "propusnicu za Evropu". Sa grupnim vizama obično nema problema

BEOGRAD - Redovi za grčke vize svakodnevno se povećavaju. Čeka se po nekoliko sati da bi na kraju mnogi, bez objašnjenja, ostali uskraćeni za letovanje kod bratskog naroda. Ono što je još gore, dešava sa da samo jedan član višečlane porodice ne dobije vizu. Tako su troškovi napravljeni, ali nema letovanja.

Veliki broj ogorčenih turista zvao je poslednjih dana redakciju Glasa žaleći se na vizni režim sa Grčkom.

- Morala sam iz Loznice da dođem u Beograd da bih predala brdo dokumenata za vizu. Čekala sam bar dva sata u redu. Posle 15 dana su nas pozvali i vratili pasoše. Bili smo veseli što ćemo putovati, ali to lepo raspoloženje je trajalo sve do onog trenutka dok nismo otvorili pasoše - kaže naša čitateljka i dodaje da su njeni rođaci sa kojima je trebalo da letuje dobili vizu.

Bez letovanja u Grčkoj ostala je i petočlana porodica Antonijević iz Beograda. Trebalo je da kolima krajem avgusta krenu put Halkidikija. Međutim, svi su dobili vizu sem vozača, odnosno glave porodice - Dragana.

VIZA NE TREBA ZA KOREJU...

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije postoji spisak zemalja za koje ne treba viza. To su: Andora, Argentina, Belorusija, Bocvana, Bosna, Bugarska, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, Hrvatska, Južna Koreja, Kuba, Makedonija, Maldivi, Niger, Peru, Sejšeli, Šri Lanka, Tunis i Zambija.

- To je stvarno neverovatno i bezobrazno. Važno je da smo morali, što za vizu što za dokumenta koje su potrebna za njeno dobijanje, da damo više od dvesta evra. To nam niko neće vratiti. I šta sad mi da radimo - revoltiran je Dragan.

U Ministarstvu trgovine i turizma potvrđuju da ovaj problem postoji i kao jedino rešenje vide potpisivanje bilateralne saradnje između ministasrtava inostranih poslova dve zemlje.

- NJihovo je diskreciono pravo da nekom daju ili ne vizu i to se jedino može rešiti potpisivanjem bilateralne saradnje između Srbije i Grčke. Takođe smo svesni i da se dešava da svi članovi sem jednog dobiju vizu i da su to veliki troškovi ne samo za porodicu, već i za turističku agenciju koja mora da im vrati novac - rekao nam je viši savetnik Ministra za trgovinu i turizma Branko Krasojević.
On kao jedan od razloga ovako restriktivnog viznog režima sa
Grčkom vidi u tome što je bilo dosta zloupotreba.

- Događalo se da neko dobije turističku vizu i da ostane u toj zemlji da radi preko leta - objašnjava Krasojević.
Prema njegovim rečima, lakše se dobijaju grupne vize ali i u tom slučaju turističke agencije ne mogu da obećaju da će neko sigurno dobiti vizu.

- Ukoliko tako kažu, to je čista neistina. NJihovo je samo da klijenta upoznaju sa procedurom dobijanja vize, odnosno koja su dokumenta potrebna. Iako se grupne vize lakše dobijaju, one su mnogo restriktivnije, jer, na primer, ako se desi da u povratku neko hvali, granicu ne može niko od putnika da pređe - istakao je Krasojević.
Nadležne u Grčkoj ambasadi juče tokom celog dana nije bilo moguće dobiti, jer su im telefoni neprestano bili zauzeti.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija