GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


FELJTON: Badingova protiv Badingove

Uvrede na račun cara Dušana (6)

Piše: Kosta Čavoški

Poučan primer koji potkrepljuje zapažanje da je došlo do promene usmerenosti i tona izlaganja jeste zapažanje na samom početku Stručnog izveštaja da je car Dušan "sam sebe krunisao za 'cara'" (Stručni izveštaj, str. 2).

Da ovaj iskaz nema ironičnu, a za Srbe i uvredljivu notu, ne bismo se na njega ni osvrtali, iako način na koji je sročen potiče iz nerazumevanja prirode carske vlasti kao takve. Srpski car Dušan sledio je vizantijsku tradiciju, a ona je imala u sebi i značajne elemente cezaropapizma. Otuda u veri da carska vlast neposredno potiče od Boga (gratiae Dei) bez posredovanja Crkve, odnosno vaseljenskog patrijarha ili rimskog pape, jedan od načina krunisanja budućeg cara obavljao se još za života prethodnog cara.

KRUNISANJE

Uostalom, kako se uopšte može krunisati prvi car. Karlo Veliki krunisan je za cara na Božić 800. godine u Rimu, a da mu otac, Pipin Mali, i nije bio car. A Napoleon Bonaparta je 2. decembra 1804, doduše uz prisustvo pape Pija VII, sam sebi stavio carsku krunu na glavu. Nije nam, međutim, poznato da je iko od ozbiljnih istoričara spreman da od ovakvih obreda krunisanja pravi sprdnju, pa da Karla Velikog i Napoleona Bonapartu naziva "samozvanim carevima".

Kako nasledni red na prestolu nije bio ustaljen, aktuelni car je još za svoga života krunisao svog sina za cara, tako što je iz ruku patrijarha i s njegovim blagoslovom primao krunu i stavljao je na glavu budućeg cara koji je time postajao savladar. Tako je krunisan Konstantin Porfirogenit.

Kako je bio prvi car u Srba, Stefan Uroš IV Dušan krunisan je na Uskrs 16. aprila 1346. u Skoplju, na način koji je tome bio primeren. Krunu je primio s blagoslovom i iz ruku patrijarha Joanikija, koji je prethodno uzdignut na tron patrijarha, što je dovelo do spora s vaseljenskim patrijarhom u Konstantinopolju. A blagoslov su dali i prisutni patrijarh trnovski (bugarski), arhiepiskop ohridski, svi srpski, bugarski i deo grčkih arhijereja, svetogorski Prot, igumani svih svetogorskih manastira i najugledniji svetogorski monasi. Pa zar se za ovakav obred zaista može reći daje "sam Dušan sebe krunisao za 'cara'"?

Sutra: Uvođenje termina "samozvani"


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija