GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće

Mnogi uskoro bez frekvencija

Od televizija "nastradaće" BK i Palma, a najgore će proći beogradske radio stanice čiji je broj šest puta veći od podeljenih dozvola

BEOGRAD - Veliki broj beogradskih radio stanica, BK televizija i TV Palma ostaće bez dozvola za rad, posle, u Skupštini Srbije usvojenih izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, prema kojima Savet Republičke radiodifuzne agencije može po hitnom postupku da oduzme frekvenciju svim emiterima kojima iste nisu dodeljene na konkursu.

Svi emiteri koji su ostali bez frekvencija na nivou na kojem su do sada emitovali program moraće da budu ugašeni, a među njima su BK TV i TV Palma, a najugroženije su beogradske radio stanice čiji je broj skoro šest puta veći od podeljenih frekvencija.
Zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić istakao je da se predložene i usvojene izmene i dopune zakona odnose najviše na emitere u Beogradu, na čijem je konkursu tokom početka meseca podeljeno šest TV mreža i 14 frekvencija za radio. Prema evidenciji RRA, u Beogradu postoji 71 radio stanica, od kojih je 40 učestvovalo na konkursu, a dozvole su dobile samo njih 14 - Beta plus, Nostalži, Naksi radio, Radio MFM, MIP, Pink, Studio B, Radio Tri, Sport FM, TDI, Top FM, Siti radio, Radio Novosti i Radio Pingvin.

KO JE DOBIO DOZVOLU!

TV stanice koje su dobile dozvole za rad na nacionalnom nivou su TV Avala, B92, Košava i Hepi TV, Pink i Foks, a radio stanice s nacionalnom pokrivenošću su B92, Radio Indeks, Radio S, "Fokus", Roadstar radio, dok je jednu pokrajinsku mrežu za televizijsku stanicu dobila Super TV iz Subotice. Televizijske stanice koje će na teritoriji Beograda moći slobodno da nastave emitovanje programa su Art, Enter, SOS kanal, TV Metropolis, TV Plus i Studio B.

Preostale TV stanice koje nisu uspele da dobiju frekvenciju, među kojima su niška TV 5, TV Panonija i TV Most, nastaviće emitovanje do raspisivanja konkursa za njihov region.
- Regionalne emitere, koji su konkurisali za nacionalne frekvencije i nisu uspeli da ih dobiju, štiti Zakon o radiodifuziji, po kome će oni emitovati program dok ne bude raspisan i okončan konkurs za njihov region - rekao je Vasić.

Usvojene izmene zakona predviđaju pravni mehanizam za brže sprovođenje odluka Saveta RRA prilikom oduzimanja dozvole za rad ili zabrane rada pojedinim emiterima, a odnosi se i na satelitski, a ne samo na kablovski i zemaljski prenos.

Izmenama je predviđen produžetak roka za početak emitovanja na 90 dana i smanjenje naknade za emitovanje radio programa četiri puta u odnosu na postojeću.
Zaposleni u BK TV poslali su pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome apeluju na njega, kao nekadašnjeg saveznog ministra za telekomunikacije, da ne potpiše u parlamentu usvojene izmene i dopune Zakona o radiodifuziji.

Izmene zakona predložili su članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje iz različitih stranaka, sem radikala i DS-a koji ne učestvuju u radu odbora, dok je ministar za kulturu i informisanje Dragan Kojadinović ocenio ovakav predlog kao "novi skandal" sačinjen, mimo resornog ministarstva, koje je nekoliko meseci pripremalo izmene i dopune zakona.

A. I. - Agencije


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija