GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja

Splasla navala na auto-škole

Probne vozačke dozvole, negativni poeni za vozače i rigoroznije kazne verovatno tek krajem godine‹‹

BEOGRAD - Velika navala budućih vozača na auto-škole, koja je počela još prošle jeseni posle najave da će uskoro biti usvojen novi zakon o bezbednosti saobraćaja, splasla je. Propis još nije prošao usaglašavanje, a kako stvari stoje, pre jesenjeg zasedanja Narodne skupštine gotovo nema šanse da on pojavi pred poslanicima. Postoje izvesne razlike u shvatanju duha zakona između MUP-a i stručnjaka koji se bave saobraćajem, pa i Ministarstva za kapitalne investicije, a bilo je čak i rasprave ko bi trebalo da bude predlagač ovog propisa. Nažalost, iako prema svim procenama na stolu stoji kvalitetan propis usklađen sa evropskim standardima, on će morati da pričeka možda i kraj godine.

U Poslovnom udruženju auto-škola Beograda kažu da je splasla navala novih kandidata i da u letnjem periodu, nakon završene školske godine, glavne mušterije pre svega jesu srednjoškolci pa i studenti koji su položili ispite. To je uobičajeno za letnji period, ali videvši da je zakon još na dugom štapu, da će verovatno i kada bude usvojen biti pomeren za nekoliko meseci i početak njegove primene, budući vozači manje opsedaju auto-škole.

LICENCE I NEGATIVNI POENI

Osim licenci za instruktore, uvođenja negativnih poena za vozače, viših kazni, apsolutne zabrane konzumiranja alkohola za vozače, najviše se insistira na saobraćajnoj kulturi i vaspitanju. Drskost i opasna vožnja će se posebno kažnjavati, kao i vožnja brzinom većom za 50 kilometara na čas od propisane. Tu je i zabrana upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje i brojne druge novine koje doprinose bezbednosti saobraćaja.
Prema poslednjim najavama i napisima u štampi zakon je trebalo da se konačno napiše i usaglasi tokom juna i jula, a da li če se već u septembru naći pred poslanicima za sada još nije izvesno.

Bilo je procena da bi broj auto-škola, kojih sada ima oko 900, mogao biti posle donošenja novog propisa mnogo manji zbog rigoroznijih uslova poslovanja. Jedna od takvih je i da bi broj auto-škola mogao da se prepolovi, jer neće moći da obezbede adekvatne uslove za teoretsku nastavu, vozila ne starija od pet godina, kompjutere.

Predrag Mihailović, v. d. direktora Poslovnog udruženja auto-škola, izjavio je za Glas da je ipak realnije očekivati da će nekih 30 odsto škola morati da zatvori svoja vrata.

- Naravno, to će biti one manje škole, koje zaista rade u skromnim uslovima, u neadekvatnom prostoru, pa čak i nekim vešernicama. Toga ima, ali ipak će većina opstati. Uslovi su sasvim prirodni. Nećete decu staviti da voze automobile stare 20 godina. Drugo, morate obezbediti učionice za teoretsku nastavu i insistirati na predavanjima. Ne može se sve naučiti iz knjige i trestova već kandidate učiti kulturi ponašanja u saobraćaju, pripremiti ih na situacije koje ne možete uvek predvideti. Instruktorima se ostavljaju odrešene ruke, ali povećava se i stepen odgovornosti, pa će se oni čiji kandidati sutra na drumu budu pravili prekršaje i propuste naći u nezavidnoj situaciji. Važno je i to što će vozači početnici dobijati probnu vozačku dozvolu na dve godine i biti rigorozno kontrolisani, duplo strožije nego stari vozači - rekao je Mihailović.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija