GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda

I zubari moraju da izdržavaju porodicu!

Resorni ministar rekao da se zaposleni u ustanovi "ispomognu", a direktorka Slavica Krunić kaže da je ova ustanova pokrila troškove stomatologije za april i maj, ali da nema više para

Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" podneće krivičnu prijavu protiv odgovornih koji su im uskratili pun iznos drugog dela junske plate. Tako se u njihovim kovertama našla sića od sedamdeset para, dvadeset, četrdeset dinara. Direktorka Doma zdravlja Slavica Krunić kaže da je ova ustanova pokrivala troškove stomatologije za april i maj, sa 16 miliona dinara, ali da nema više sredstava kojima bi pokrivala troškove stomatologije.

- Trebalo je da direktorka sedne s nama, zaposlenima na stomatologiji, i da se dogovori kako ćemo raditi. Oni su samo istakli fantomske liste, bez pečata, na kojima je stajalo da svaki stomatolog mora da zaradi svoju platu, platu za medicinsku sestru, za rezervne delove, potrošni materijal, odmor, bolovanje, prevoz, kao i da plaćamo rad svih pratećih službi. Stomatolog u Domu zdravlja mora da zaradi mnogo više nego privatnik. Jer, nas niko ne pita koliko će spremačica biti zaposleno, koliko pravnika, vozača, majstora, šalter službenika, a sve troškove moramo mi da snosimo. To nije u redu - ogorčen je jedan od stomatologa u Domu zdravlja Stari grad.

LOŠA OPREMA, A ORDINACIJE PUNE

Dečji stomatolog doktorka Sonja Rašeta-Šnjegota već deset godina radi u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici. Od tada radi na jednoj te istoj stolici na kojoj mesečno pregleda više od 200 pacijenata. Stomatološka oprema je toliko stara da se u pojedinim momentima puši, šišti i iz nje izlazi crni dim.
- Posle nedavne popravke, više se ne vidi dim, ali sada kaplje neko crno ulje. Ova stolica na kojoj radim je jedan od novijih modela, iako je u ovoj ordinaciji više od 15 godina. I ostatak opreme je veoma star, tako da radimo u dosta teškim uslovima. Čini mi se da mnogo improvizujemo i radimo na ivici rizika - kaže doktorka Rašeta.
Ona navodi da su ordinacije od početka godine prepune, što zbog sistematskih pregleda budućih prvaka, što zbog godišnjih odmora i usled racionalizacije stomatološkog kadra. Zbog toga su i stomatolozi za pola godine zaradili više nego što im je Fond namenio za godinu dana.

K. J.

Stomatolozi u ovoj ustanovi insistiraju da se oslobode bar pratećih službi i da se tačno definiše koji deo oni moraju da zarade, a koji deo troškova će snositi Dom zdravlja.
- Moramo da plaćamo rezervne delove, a onda dođe majstor i u mašine, koje su stare po više decenija, ugradi polovni deo. Ni to nije regulisano. Ja mogu da priznam nov deo koji se ugradi sa deklaracijom, za koji dobijam garanciju, a ne ovako, pa posle dva dana rada ponovo moramo da menjamo isti deo - dodaje ovaj stomatolog.

U Udruženju privatnih stomatologa tvrde da je reforma stomatologije u domovima zdravlja još jedan eksperiment koji je osuđen na propast. Oni kažu da je državne doktore stomatologije trebalo pripremiti mnogo ranije na ovako bolne rezove, koji su osim njih pogodili i narod jer su najsiromašnije kategorije izgubile svaku stomatološku zaštitu koju su do sada imali.

- Pre tri godine ukazivali smo šta se dešava u zemljama u okruženju i da stomatologe treba pripremiti na promenu vlasništva jer sada većina njih treba da postanu poslodavci. Stomatolozi iz domova zdravlja, da bi započeli privatnu praksu, moraju prvo da obezbede prostor za rad, a znamo svi da je cena zakupa kod nas kao na Zapadu i da je oprema veoma skupa. Tako da je danas veoma teško započeti privatni posao. To Ministarstvo zdravlja nije uzelo u obzir. Prvo je trebalo napraviti strategiju i pravila igre. Ako stomatolozi uzmu u zakup prostor u Domu zdravlja, kao što im je Ministarstvo ponudilo, trebalo je sve precizirati ko plaća administraciju, ko plaća vozača, na koliko godina potpisuju ugovor o zakupu i po kojoj ceni, ko će plaćati račune za telefon, ko će plaćati sekretaricu - kaže dr Zoran Stajčić, predsednik Društva privatnih doktora stomatologije.

On kaže da svugde u svetu postoje dve kategorije i to poslodavac i zaposleni. Ne postoji treća kategorija i svaki pokušaj da se stvori treća kategorija osuđen je na propast.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija