GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju

BEOGRAD - Jačanje kursa dinara i slabljenje evra predvideli smo još pre devet meseci jer je bilo evidentno da raste ponuda deviza, pre svega zato što ih unose banke i što naši radnici dolaze na odmor. To ne znači da je situacija dobra, ali mere monetarne politike u dvovalutnom sistemu su ograničene. Centralna banka ne može da kontroliše situaciju kada se naglo povećava ponuda deviza i objedinjuje menjačko i međubankarsko tržište - kaže ekonomista Boško Živković, komentarišući jačanje kursa domaće valute.

Ovakav kurs dinara u odnosu na evro nema bitnih uticaja na inflaciju, ističe Živković i dodaje da je inflacija u junu bila niska, ali da je to samo sezonskog karaktera i da bazna ne smanjuje pritisak. Živković smatra da Narodna banka čini sve što može preko podizanja obavezne rezerve i repo operacija, ali da nije jedina koja je odgovorna i može da suzbije rast inflacije, već da može samo da kontroliše novčanu masu.

- Pritisci na rast inflacije dolaze iz javnog sektora, gde se povećavaju izdaci, rastu cene, a na tržištu vladaju monopoli- kaže Živković.

Ministar finansija Mlađan Dinkić, međutim, tvrdi "da nema te mere fiskalne politike koja može da utiče na obaranje inflacije koliko može politika deviznog kursa. - Pre tri godine Srbija je imala najniži rast cena od 7,8 odsto i tada je kurs dinara bio gotovo stabilan. Kada je kurs brže klizao i cene su išle brže", kazao je Dinkić.

Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta, takođe, smatra da je monetarna politika u Srbiji "krivo postavljena i da ima inflatorni efekat".

S. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija