GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini

Za "crnogorce" kao za strance

Od četvrtka vozila sa crnogorskim registarskim tablicama će plaćati dažbine na naplatnim rampama kao da su strani državljani

BEOGRAD - Republička direkcija za puteve donela je naredbu da prilikom naplate putarine vozila sa registarskim oznakama iz Crne Gore treba tretirati kao inostrana. Primena ove naredbe počinje već 27. jula, što će svakako najviše pogoditi građane Srbije koji poseduju automobile sa crnogorskim tablicama. Državljanstvo vlasnika ne može biti osnov za plaćanje putarina po nižoj, odnosno tarifi za domaća vozila jer se naplata vrši prema registarskim tablicama, a ne prema statusu vlasnika.

Početkom jula su, inače, povećane putarine za domaća vozila u proseku za 20 odsto, a za strane automobile cene su povećane u rasponu od 20 do 150 dinara.

Prema zahtevima EU, drumarine za domaća i strana vozila moraju da se izjednače, zbog čega vozače do kraja godine očekuju bar još dva poskupljenja.

ZA STRANCE DUPLO SKUPLJE

Za korišćenje autoputa na relaciji od Beograd do Niša domaći vozači automobila plaćaju 620 dinara, dok će vozači sa crnogorskim tablicama izdvajati čak 1.130 dinara. Na istoj deonici putarina za srpske autobuse i kamione je 1.860 dinara, dok je za crnogorske 3.390 dinara. Za srpske automobile putarina za korišćenje autoputa od Novog Sada do Subotice iznosi 280 dinara, dok stranci plaćaju 430 dinara.V. P.

U CRNOJ GORI KAO "DOMAĆI"

Za vozila koja su registrovana u Srbiji, kada prelaze u Crnu Goru nije obavezan zeleni karton. Prelazak granice koja se sada može smatrati međunarodnom, isti je kao do skoro, kada se prelazilo iz jedne članice državne zajednice u drugu. Vozači iz Srbije nisu obavezni da poseduju ni međunarodnu vozačku dozvolu za korišćenje automobila u Crnoj Gori.

- Svi ugovori o kreditima koje zaključujemo sa EU sadrže obavezu da se do kraja 2006. ili početka 2007. godine putarine za domaća i strana vozila izjednače. Sadašnji odnos cena koje važe za domaća i inostrana vozila je 1: 1,8, a za samo pet-šest meseci dužni smo da taj nivo izjednačimo. Nastojimo da ne utičemo na inflaciju, ali i da izvršimo preuzete obaveze. Zato razliku u visini putarina lagano smanjujemo - kaže Miodrag Jocić, pomoćnik ministra za kapitalne investicije i dodaje da se ne zna koliko će se povećati prihodi po osnovu "crnogoraca", kao i da Ministarstvo nema tačne podatke o broju vozila sa tim tablicama, ali da se procenjuje da ih je oko 100.000.

Osim, međunarodnim propisima nadležni visoke cene putarina u odnosu na prihode građana pravdaju i činjenicom da se svaki dinar, dobijen na ovaj način ulaže u puteve, i to kroz izgradnju, ali i otplatu kredita jer akcize na cenu goriva nisu dovoljne...

Osim toga cela mreža autoputeva će se organizovati kao zatvoren sistem, čime će se sprečiti zloupotrebe slične nedavnoj aferi "drumske mafije".

Zanimljivo je da će se cena za strance naplaćivati građanima Srbije koji voze "crnogorce", ali i da svi automobili iz Republike Srpske imaju tretman domaćih.
- Putarina za vlasnike automobila iz RS je ista kao za naše građane. Još uvek je na snazi Odluka o posebnim odnosima sa RS, zbog čega će se njihovi automobili tako tretirati. Sada, posle zvaničnog razdružavanja za Crnu Goru važe sva pravila iz međunarodnih odnosa, pa i za vlasnike automobila - kaže Nenad Ivetić, načelnik Odeljenja za međunarodni transport pri Ministarstvu za kapitalne investicije.

S.Čelić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija