GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 23. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podeljeno članstvo SCG u MMF

BEOGRAD - Odluka Međunarodnog monetarnog fonda da Srbija nasledi sva prava i obaveze bivše SCG prema toj međunarodnoj finansijskoj instituciji znači da će naša zemlja naslediti celokupnu kvotu od 467,7 miliona specijalnih prava vučenja ili oko 698 miliona dolara, ali i dugove prema MMF-u od oko 700 miliona dolara. Posle jučerašnje odluke Borda izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu, guverner NBS Radovan Jelašić je u izjavi Tanjugu izrazio je očekivanje da će uskoro i Svetska banka doneti identičnu odluku o sukcesiji članstva Srbije i nasleđivanju celokupne osnivačke kvote.

Crna Gora će za članstvo u MMF-u uplatiti 5,88 odsto cele kvote ili oko 41 milion dolara, a dok ne reguliše status sve obaveze će izmirivati preko NBS kao fiskalnog agenta.

Prema očekivanjima Ministarstva finansija iz Podgorice, Crna Gora bi trebalo da postane članica MMF-a krajem septembra. Narodna banka Srbije je u junu prevremeno, sa 240 miliona dolara otplatila MMF-u deo srpskog duga i obaveze Beograda svela na oko 700 miliona dolara, a pošto su devizne rezerve iznad 8,5 milijardi dolara, vlada je podržala Jelašićevu inicijativu da se prevremena otplata sukcesivno nastavi do konačne isplate. Jelašić je ranije nagovestio da će tokom septembra ili oktobra MMF-u biti vraćena još jedna četvrtina preostalog duga. Srbija i Crna Gora vraćaju svaka svoj dug, prema Sporazumu predstavnika dveju vlada koji je potpisan u Beogradu 11. jula.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministarstvo za dijasporu očekuje probleme zbog "slučaja" oko prodaje Novosti
Podeljeno članstvo SCG u MMF
Pet kupaca hoće Famfarm
Direkcija za puteve donela je novu naredbu o putarini
Kurs dinara (ne)utiče na inflaciju
Akcionari Robnih kuća "Beograd" protiv stečaja
Stomatolozi Doma zdravlja "Stari grad" tražiće isplatu junske plate preko suda
Kasni se sa usvajanjem novog zakona o bezbednosti saobraćaja
I zatvorenici treba da gledaju televiziju
Radiodifuzna agencija sada može da "ugasi" koga hoće
FELJTON: Badingova protiv Badingove
Redovi pred ambasadom Grčke sve veći
Prvi put ovog leta međunarodna manifestacija