GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 10. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šesnaestogodišnja Danijela Tesla, potomak čuvenog naučnika, nedavno otkrila svoje poreklo

Teslina naslednica nadarena za slikanje

SMEDEREVO - Da na kraju osmogodišnjeg školovanja nije bilo zadatog referata o Nikoli Tesli, niko iz Osnovne škole "´Dositej Obradović"Ş u Smederevu ne bi znao da se među njenim đacima nalazi i jedan od potomaka čuvenog naučnika. Iako je svih osam razreda završila u ovoj školi, Danijela Tesla (16) tek je u referatu iz fizike otkrila da je njen otac Dane čukununuk Nikolinog brata od strica. Iz rodnog Raduča, u Lici, podno Velebita, u Srbiju je pristigla 1995. godine zbog vojne akcije ´OlujaŞ, kao petogodišnja devojčica. Na put je pošla samo sa majkom Milkom. ´

- Iz kuće koju su Hrvati spalili do temelja, sa Danijelom sam najpre otišla kod sestre u Beograd, a potom smo se preselile u Smederevo. Došle smo same jer je moj muž Dane preminuo dve godine ranije - priča Milka.

Danijelin otac javnosti je poznat kao autor dve knjige o svom čuvenom pretku "´Tesla o Tesli"Ş, iz 1968. godine, zbog čije je promocije u Smiljane stigao i Josip Broz Tito i "´Od Raduča do NJujorka"Ş, objavljene 1980. godine. Milka kaže da je rodno mesto familije Tesla selo Raduč kod Gospića, a ne Smiljane, kao što mnogi misle. Nikola je u njemu rođen jer je njegov otac Milutin tamo službovao kao sveštenik.

- Od mojih pet stričeva, u životu su još trojica, od kojih dvojica žive u Beogradu, a jedan u Leskovcu. NJihove porodice, kao i porodice ostalih iz brojne familije Tesla, rasute su svuda po svetu. ´Želim da odmah posle Srednje ekonomske škole odem u inostranstvo, u Kanadu, i da tamo upišem fakultet - kaže Danijela.

Iako je veoma nadarena za slikanje, ona nema nameru da se tom umetnošću bavi profesionalno, već bi se radije opredelila za ekonomiju ili pravo.

Pre dve godine, Milka Tesla podnela je zahtev za obnovu kuće u Raduču, iako nema nameru da se ikad vrati i živi u Hrvatskoj. ´- Zbog ovog zahteva 2004. godine otišle smo u Hrvatsku, gde su nas veoma loše primili, sve vreme su nas ispitivali zašto smo došle, ko nas je poslao i ko nas plaća. Čak su me odvojili od Danijele i odvojeno nas propitivali. Ipak, nisam se uplašila, čak ni kada je narednih dana u komšiluku spaljena jedna srpska kuća. Istrajala sam u svom naumu i sada je na našem imanju sazidana kuća i stavljena pod krov. Htela sam da povratim našu kuću i imanje jer su tamo rođeni svi moji i rođaci moga muža, kao i naša Danijela - kaže Milka i navodi da hrvatske vlasti nisu imale izbora, naročito pošto se u ovaj slučaj umešao i Helsinški odbor za ljudska prava.

Tekst i foto: D. Novković


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Magacini zdravstvenih ustanova i veledrogerija prepuni lekova kojima je istekao rok
Šesnaestogodišnja Danijela Tesla, potomak čuvenog naučnika, nedavno otkrila svoje poreklo
Deonice Dunavke iz Velikog Gradišta vrednije za 765 odsto
U bankama trenutno "leži" preko tri milijarde evra nove štednje
Trgovinski sud nadležan za imovinu nekadašnje smederevske železare
Zavod za zdravstveno osiguranje izbegava zakonske obaveze
FELJTON : Kosovsko ogledalo (10)