GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na čardi kod Novog Sada održano takmičenje novinara u kuvanju ribljeg specijaliteta

Glasova čorba vicešampion "Kamenjara"

Riblja čarda "Kamenjar" kod Novog Sada na otvaranje letnje sezone i takmičenja u kuvanju riblje čorbe, pre dva dana, tradicionlno, pozvala je novinare. Standardnih šest takmičarskih ekipa, ljudi od pera, okupilo se u petak na malenoj čardi tačno u 18 časova. Ekipe novinara iz Dnevnika, Danasa, Glasa javnosti, Televizija Apolo i Most i Društva novinara Vojvodine.

Predstavljanje učesnika teklo je međusobnim "srdačnim" pozdravljanjem i merkanjem ispod obrva. Posle generalnog dogovora o pravilima takmičenja (od kojih je jedno bilo da maksimalno vreme kuvanja ne traje duže od 75 minuta), a koje su učesnici dobili od organizatora manifestacije Miće Zlojutra, prionulo se na rad.

GOSTI IZ ENGLESKE

Ovogodišnjem takmičenju u kuvanju riblje čorbe prisustvovali su i novinara iz Engleske, koji su vreme do početka koncerata na Egzitu upotpunili vožnjom po Dunavu i dolaskom na čardu.
- Ovakav način druženja nama nije svojstven, ali, kao što vidite, brzo smo se uklopili. Nas je ovde dovela reportaža o Novom Sadu i čardi, koju smo još pre tri godine pročitali u austrijskom Klajne cajtungu. Austrijski kolega je toliko nahvalio ovo mesto da je bilo nemoguće da se mi u ovolikom broju ne pojavimo ovde. Prezadovoljan sam i mogao bih da pričam celu noć o tome, ali sad, izvinite, žurim na Egzit - rekao nam je jedan od engleskih predstavnika sedme sile i požurio za svojom grupom zemljaka.

Na licu mesta, novinari su, pre svega, pokazali izuzetnu umešnost u različitim načinima cepanja drva. Loženje vatre je bila sledeća prepreka, koju su takmičari na 33 stepeni Celzijusa s lakoćom preskočili. Dok se vatra rasplamsavala, a u kotlićima iseckan luk poprimao zlatkastu boju, tajni začini u rukama takmičara čekali su na momenat presipanja u kotliće. Po dva i po kilograma ribe, koliko je od organizatora dobio svaki od učesnika, čekalo je svoj red za "ulaz u kazanče". Pucketanje drva i mirisni dim, koji se lagano razlivao čardom, učinili su da se preostali deo prisutnih sasvim prepusti iščekivanju isteka pomenutih 75 minuta. Uz "dobru kapljicu" i zvuke orkestra "Veseli Vojvođani", riblja čarda "Kamenjar" lagano je pripremala svoje goste za predstojeći "ukus zadovoljstva".

Žiri sastavljen od šest predstavnica nežnijeg pola povukao se u okrilje čarde kako bi bez uobičajenog sufliranja degustirao čorbe (za koje su ove godine bili zaduženi isključivo muškarci). Iščekivanje je moglo da počne.

A čekalo se... prilično.
- Nešto dugo probaju - oglasio se jedan od gostiju.
I taman kada su živci i želuci počeli da "šlajfuju", pred gostima, nakon muzičkog tuša, pročitani su rezultati.
Treće mesto, sa 117 bodova i nagradu od 1.000 dinara, dobio je novinar Danasa Radovan Balać. Vicešampionom, sa 127 poena i nagradom od 1.500 dinara, proglašen je (prethodnih godina višestruko nagrađivan) novinar Glasa javnosti Nenad Ćaćić. Prvo mesto, sa osvojenih 137 bodova, nagradom od 2.000 dinara i direktnim plasmanom u finale (koje će se održati sredinom septembra na istom mestu), pripalo je Vojislavu Radakoviću Sremcu, autoru i voditelju emisije "Sremčev lonac" na Televiziji Most.

Sandra Stanković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

MOJE DRUGO JA Aleksandar Vulin, član Sps-a i bivši portparol Jugoslovenske levice
Na čardi kod Novog Sada održano takmičenje novinara u kuvanju ribljeg specijaliteta
Reporter Glasa na najvećem ovogodišnjem festivalu u Evropi