GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)

Kome smeta Rezolucija Saveta bezbednosti 1244

Piše Živadin Jovanović

Rezolucija SB 1244 i Kumanovski sporazum smetaju, pre svih, bivšim liderima terorizma preobučenim u odela lidera novokomponovanih političkih partija ili pretendenata na visoke položaje u vlasti. Ne odgovara ni Albancima - političarima na Kosmetu jer se tim dokumentima garantuje suverenitet i teritorijalni integritet SRJ, odnosno SCG kao pravnog sukcesora SRJ, odnosno Srbije, a kao rešenje za status Pokrajine predviđa "suštinska autonomija".

Dokumenta Saveta bezbednosti smetaju rukovodstvima Albanije, kao i Albancima u susedstvu (Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori), rukovodstvu Albanaca u opštinama na jugu Srbije (Preševo, Bujanovac, Medveđa) jer u otcepljenju i nezavisnosti Kosmeta vide najvažniji korak ka ujedinjavanju "svih Albanaca u jednu državu".

Rezolucija SB 1244 smeta proalbanskim lobistima u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj i nekim drugim zemljama, njihovim vezama u parlamentima, vladinim agencijama, medijima, finansijskim i vojnim establišmentima. Lobirajući godinama u prilog secesije Kosmet, lobisti su stekli pozamašna bogatstva, razvili unosan biznis preko kojeg se obrće ogroman kapital.

SAD, Velikoj Britaniji i rukovodstvu NATO ne odgovara Rezolucija SB 1244 jer taj dokument dokazuje da međunarodni činioci jedno prihvataju, drugo govore, treće rade. Oni u dokumentima Saveta bezbednosti tvrde da na Kosmetu postoje teroristi, u svečanoj formi preuzimaju obaveze da ih neće finansirati, naoružavati, obučavati, ali im do dana današnjeg manjka odgovor na pitanje - gde su, ko su teroristi na terenu Kosmeta.

Jednostavno, kažu - zahtevi da izvrše svoje obaveze na Kosmetu koje su sami prihvatili, nisu realni, za njih nije vreme (ni posle sedam godina) i kraj. Tako, na primer, kažu za obavezu da prihvate vraćanje delova Vojske Jugoslavije i policije Srbije na Kosmet, kako je to predviđeno dogovorom Milošević - Ahtisari - Černomirdin, Rezolucijom SB 1244, aneksima uz Rezoluciju i Kumanovskim sporazumom. Koliko je poznato, jedino je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić smogao snage da postavi pitanje - ako sada nije vreme da se predviđeni delovi naše Vojske i policije vrate na Kosmet, recite kada će biti vreme, da se bar nadamo. Otada, niko iz vlasti slično pitanje nije ni pomenuo, a kamo li pokrenuo u zvaničnim razgovorima sa predstavnicima SAD, NATO, Velike Britanije, generalnim sekretarom UN, ili drugima.

Ukidanjem Rezolucije SB 1244 i donošenjem nove rezolucije bez garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG (Srbije), bez stava o suštinskoj autonomiji za Kosmet, oni bi ispunili obećanja data vođama terorističke OVK u pogledu "referenduma posle tri godine", a ujedno bi izašli i iz drugih važnih obaveza utvrđenih Rezolucijom SB 1244 i Kumanovskim sporazumom.

Nova rezolucija Saveta bezbednosti, koju zagovaraju SAD, Velika Britanija, rukovodstvo NATO i, gle čuda, i neutralna Švajcarska, zamišlja se kao dokument koji izostavlja garanciju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije (SCG), a koncept suštinske autonomije zamenjuju uslovnom, faznom, ili ograničenom nezavisnošću Kosmeta. Eventualno, rutinsko pozivanje na Rezoluciju SB 1244, u preambuli takve nove rezolucije bilo bi bez ikakvog praktičnog značaja.

Sutra: Američki interesi


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Prelomna odluka o prodaji tiražnog dnevnog lista na Agenciji za privredne registre
Batić skuplja potpise građana za vraćanje novca sa Kipra
Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme
Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM
Gubitak privrede u 2005. - 33,2 milijarde dinara
Neophodno osnivanje novog tela koje će se boriti protiv podmićivanja službenika
Veća sloboda delovanja NVO
Najbolji studenti putuju u Evropu
Dodeljene dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda
"Mirna" dodela frekvencija
FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)