GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najbolji studenti putuju u Evropu

BEOGRAD - Dve stotine najboljih studenata koji su izabrani na konkursu "Putujemo u Evropu" otputovaće 17. jula u Beč, odakle će nastaviti dalje svoje putovanje po evropskim zemljama. Akademci su dobili besplatne jednomesečne vize, inter rej karte, džeparac i studentske kartice, koje omogućavaju različite popuste u svim zemljama. Projekat je organizovali Evropski pokret u Srbiji, Evroinicijative i Ambasada Republike Austrije, a donatori programa su Skupština grada, "Balkan Trust fond", "Dunav osiguranje", MGI, "Železnice Srbije", Pošta, "Kon - Tiki travel" i "Lasta". Ovo je druga godina kako najbolji studenti putuju u Evropu, a prošle godine izabrano je 100 najboljih akademaca.

- Nadam se da će se broj studenata koji putuju u Evropu svake godine povećavati. Osim što će videti kako izgleda Evropska unija, naši studenti treba da predstave svoju zemlju. Dobiće brošure sa opisom mesta u Srbiji koje treba posetiti, i podeliće ih ljudima koje budu sreli na ovom putovanju. Svako od nas treba da lobira za Srbiju - rekla je Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Većina studenata je napravila plan putovanja, a Aleksandra, student šeste godine na Medicinskom fakultetu, kaže da je već ranije bila u Evropu.

- Sada ću putovati u Španiju, Francusku i Austriju, a možda još u neku zemlju ako budem imala vremena. Imali smo predavanja kako da pronađemo smeštaj u hostelima, kako da koristimo kartice sa popustima i inter rej karte - objašnjava Aleksandra.

Darko Dimitrijević, apsolvent sociologije, je samo jedan od studenata koji će zahvaljujući ovom projektu, prvi put otputovati u neku zemlju Evropske unije.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Prelomna odluka o prodaji tiražnog dnevnog lista na Agenciji za privredne registre
Batić skuplja potpise građana za vraćanje novca sa Kipra
Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme
Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM
Gubitak privrede u 2005. - 33,2 milijarde dinara
Neophodno osnivanje novog tela koje će se boriti protiv podmićivanja službenika
Veća sloboda delovanja NVO
Najbolji studenti putuju u Evropu
Dodeljene dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda
"Mirna" dodela frekvencija
FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)