GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veća sloboda delovanja NVO

BEOGRAD - Predlogom zakona o udruženjima na kome su, uz stručnjake iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, radili i predstavnici nevladinih organizacija planirano je da se olakša registrovanje udruženja, kao i poboljša njihov položaj.

- Položaj nevladinih organizacija u Srbiji trenutno je težak. One su potcenjene, nepriznate i česta su meta napada. Nemaju pomoć države, a stav državnih organa prema njima nije jasan. Predlog zakona o udruženjima je prvi korak ka promeni tog položaja i nadam se da će sada sve krenuti na bolje. Ovaj zakon bi trebalo da bude ram na osnovu koga će se položaj nevladinog sektora poboljšati - kazao je Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa.

Cilj zakona je, dodaje on, da građani uzmu aktivnije učešće u javnom i političkom životu.
- Jedini zakon koji se sada bavi položajem nevladinih organizacija je zakon iz 1982. koji je anahron i apsolutno neprilagođen situaciji. Prema novom zakonu ceo proces registrovanja nevladinih organizacija bio bi, kao prvo, promenjen i olakšan. Cilj je da se omogući udruženjima građana i nevladinim organizacijama potpuna sloboda delovanja, osim kada krše Ustav i zakone - objašnjava Dereta.

Prema Predlogu zakona o udruženjima, biće liberalizovano registrovanje udruženja građana, tako da će najmanje troje ljudi moći da prijavi nevladinu organizaciju.
- Država do sad nije pomagala nevladine organizacije i to bi trebalo da se promeni. Ipak, način finansiranja neće biti do kraja regulisan ovim zakonom već će to biti učinjeno nekim drugim finansijskim zakonima - kazao je Dereta.

On je dodao da je zakon prošao proceduru Saveta Evrope i da su se stekli svi uslovi da bude usvojen. Takođe, Dereta pretpostavlja da će se Predlog zakona naći pred poslanicima u Skupštini Srbije u septembru, ali se nada da će se to desiti i ranije.

A. I.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Prelomna odluka o prodaji tiražnog dnevnog lista na Agenciji za privredne registre
Batić skuplja potpise građana za vraćanje novca sa Kipra
Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme
Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM
Gubitak privrede u 2005. - 33,2 milijarde dinara
Neophodno osnivanje novog tela koje će se boriti protiv podmićivanja službenika
Veća sloboda delovanja NVO
Najbolji studenti putuju u Evropu
Dodeljene dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda
"Mirna" dodela frekvencija
FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)