GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM

BEOGRAD - Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije Nenad Popović ocenio je da privatizacija preduzeća "Pećka pivara", koju je kupio jedan od osnivača i finansijera Oslobodilačke vojske Kosova, a sada vlasnik preduzeća "Pećko pivo" Ekrem Luka za 11,1 milion evra, predstavlja još jedan u nizu očiglednih primera da se na Kosovu i Metohiji sprovodi privatizacija po etničkoj liniji. - Smatram da izjava Unmika da ova prodaja predstavlja korak napred u privatizaciji na Kosmetu nema nikakvo ekonomsko utemeljenje i predstavlja ekonomski apsurd - rekao je Popović.

- Tražimo od međunarodne zajednice zaštitu prava radnika i srpske i albanske nacionalnosti na KiM i hitno uvođenje moratorijuma na privatizacione procese u Pokrajini do rešenja finalnog statusa KiM, što će dovesti do smanjenja investicionih rizika, povećanja tržišne cene kompanija, uspostavljanja odgovarajućeg nivoa bezbednosti i stabilnosti i stvaranja uslova za dolazak ozbiljnih stranih investitora radi zaustavljanja daljeg urušavanja razorene kosovske privrede - istakao je Popović. On je ocenio da nema ekonomskog razvoja na KiM bez direktnih stranih investicija i podsetio na izveštaj bivšeg specijalnog izveštača generalnog sekretara UN za KiM Kaj Ejdea iz oktobra 2005, u kome je navedeno da su većinu privatnih preduzeća preuzeli Albanci s Kosmeta ili Albanci koji žive u inostranstvu i da to vodi ka diskriminaciji u zapošljavanju na etničkoj osnovi koja će pogoditi ekonomsku održivost manjinskih zajednica.

Šef tima Nenad Popović upozorio je da bi najavljena privatizacija "Ineks" ski-centra Brezovica, pod diskriminatorskim uslovima, dovela do iseljavanja preostalih 12.000 Srba iz opštine Štrpci. Popović je rekao da postoje nagoveštaji da se spremaju privatizacije "Trepče" i Kosovske energetske korporacije "na mala vrata" i apelovao da se s privatizacijom velikih sistema sačeka do rešenja statusa Pokrajine, što je i preporuka Svetske banke.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Prelomna odluka o prodaji tiražnog dnevnog lista na Agenciji za privredne registre
Batić skuplja potpise građana za vraćanje novca sa Kipra
Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme
Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM
Gubitak privrede u 2005. - 33,2 milijarde dinara
Neophodno osnivanje novog tela koje će se boriti protiv podmićivanja službenika
Veća sloboda delovanja NVO
Najbolji studenti putuju u Evropu
Dodeljene dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda
"Mirna" dodela frekvencija
FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)