GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 09. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme

Otporaši traže samo keš

Četvrtina od ukupnog broja radnika spremna je da deo neisplaćenih zarada pretvori u vlasništvo u "Zastava Autu", kako bi ona konkurisala za kredit i nastavila proizvodnju "zastave 10"

KRAGUJEVAC - Oko tri i po hiljade bivših i sadašnjih radnika "Zastave" izjasnilo se proteklih dana da su spremni da dug nastao u periodu od 1997. do 2001. godine, po osnovu neisplaćenog dela zarada konvertuju u akcije novoformiranog preduzeća "Zastava Auto". To je za sada samo jedna četvrtina od ukupnog broja radnika, koji imaju pravo na isplatu duga po osnovu razlike u neisplaćenim zaradama, i koji su spremni da umesto naplate gotovine, imaju svoj udeo u preduzeću u kom se realizuje projekat "zastava 10".

Poziv radnicima na izjašnjavanje upućen je s ciljem da bi se obezbedilo transformisanje "Zastava Auto" u akcionarsko društvo, kako bi ono kao takvo, moglo da konkuriše za kredit u Fondu za razvoj. Vlada Srbije nije spremna da za projekat "zastava 10" da novac iz budžeta, a nijedan drugi vid kreditnog zaduženja u ovom trenutku ne odgovora kragujevačkoj fabrici, pre svega zbog toga što su kamate na kredite komercijalne.

RADNIK PROIZVEDE TRI I PO AUTA GODIŠNJE

Oko 4.500 radnika "Zastava Automobila" na godišnjem nivou prosečno proizvede tri i po vozila. Procenat povećanja proizvodnje poslednjih godina je deset odsto, a planom za ovu godinu predviđa se proizvodnja od 14.000 automobila. Automobil "zastava 10" , koji se trenutno promoviše širom Srbije, za sada se proizvodi u "Fijatu" . Za transfer u kragujevačku fabriku potrebno je 14,1 milion evra kako bi se obezbedio završetak investicija i transfer tehnologije.

Činjenica je da sam poziv na izjašnjavanje o upisu akcija nije kvalitetno objašnjen radnicima, pa mnogi i ne znaju da je akcija u toku. Problem izjašnjavanja dodatno usložnjava zahtev Radničkog otpora, koji zastupa interese oko devet hiljada bivših "Zastavinih" radnika da se dug isplati u gotovini.

Prema podacima iz poslovodstva, dug nastao u vreme kada su "Zastavom" rukovodili Srboljub Vasović i Milan Beko, a zatim od 2000. godine i Zoran Radojević, iznosi oko 380 miliona dinara, odnosno oko 14.200 radnika potražuje oko pet miliona evra. Tih 380 miliona dinara u finansijskim službama "Zastave" je obračunato bez revalorizacije i kamate.

U Radničkom otporu, opet, tvrde da se radnicima pojedinačno duguje od hiljadu do tri hiljade evra, i da je reč o najmanje 15 miliona evra. Predsednik ove stranke Radiša Pavlović kaže da radnici nemaju nameru da dozvole da novcem, koji se duguje radnicima, upravlja bord direktora. Iz Informativne službe "Zastave" saopšteno je da bi "Zastava Automobili" prilikom zahteva za kredit uneli u "Zastava Auto" imovinu i infrastrukturu, vrednu 14,7 miliona evra. Čak i kada bi bila idealna situacija, i za upis akcija se izjasnilo svih 14.200 radnika, upravljačke strukture akcionara morale bi da odluče da li pristaju na podizanje kredita. "Zastava" nema značajnije imovine koju bi mogla da proda, a da ne naruši proces proizvodnje. Izjašnjavanje radnika za upis akcija produženo je do 11. jula.

B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Prelomna odluka o prodaji tiražnog dnevnog lista na Agenciji za privredne registre
Batić skuplja potpise građana za vraćanje novca sa Kipra
Oko tri i po hiljade "Zastavinih" radnika hoće akcije firme
Popović traži moratorijum za privatizaciju srpskih firmi na KiM
Gubitak privrede u 2005. - 33,2 milijarde dinara
Neophodno osnivanje novog tela koje će se boriti protiv podmićivanja službenika
Veća sloboda delovanja NVO
Najbolji studenti putuju u Evropu
Dodeljene dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda
"Mirna" dodela frekvencija
FELJTON : Kosovsko ogledalo (9)