GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 01. 7. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sahranjen Branislav - Ciga Jerinić

BEOGRAD - Bard srpskog glumišta Branislav - Ciga Jerinić, koji je preminuo 27. juna, sahranjen je juče na Novom groblju u Beogradu, javio je Tanjug.

Prethodno je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održan komemorativni skup na kojem su se brojne kolege i prijatelji oprostili od Jerinića.

Upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić rekao je da je bol i tuga svih onih koji više neće videti "svog Cigu na ovim daskama" ogromna i nemerljiva. Ističući da je Jerinić bio jedan izuzetno svestran umetnik koji se izvanredno snalazio u svim žanrovima, Savić je rekao da će se "prava razmera praznine" zbog njegovog odlaska tek videti u budućim danima, kada Narodno pozorište bude pravilo repertoar za neke nove sezone.

Reditelj Borisav Gligorović, koji je u prethodnih pola veka sa Jerinićem sarađivao u brojnim i značajnim predstavama nacionalnog teatra, naglasio je da Ciga nije bio samo glumac ogromnog talenta već i jedan izuzetno sjajan intelektualac. On je izrazio nadu da će izdavačka delatnost Narodnog pozorišta imati sluha da u znak sećanja na Jerinića uskoro objavi jednu "visoko naučnu" monografiju o njemu.

Glumac Petar Kralj govorio je stihove Brane Petrovića "Pred osećajem budućnosti", a od Jerinića su se biranim rečima oprostile i njegove kolege Ksenija Jovanović i Boris Pingović, kao i direktor BK akademije Dušan Đoković.


vesti po rubrikama

^kultura

Posle gostovanja Jugoslovenskog dramskog na Festivalu nove evropske drame u Vizbadenu
Počeo 41. filmski festival u Karlovim Varima
"Kubizmo" zanjihao Beograd u latino ritmu
Sahranjen Branislav - Ciga Jerinić
Zavod za udžbenike novim izdanjima obeležava 150 godina rođenja Nikole Tesle
Dah teatar premijerno izveo predstavu na ulicama grada