GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 29. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da provincija u kulturi Srbije nije slabija od metropole potvrđuje primer Požege

Prvi grad u Srbiji po broju umetnika

Prema nekim procenama, svaki peti stanovnik bavi se umetnošću, najčešće spisateljstvom. Na desetine nevladinih organizacija i neformalnih umetničkih grupa u kojima se odvija buran i avangardan umetnički život

POŽEGA - Iako manja od obližnjih Užica i Čačka i sa neuporedivo slabijom ekonomskom moći stanovništva, Požega je po mnogo čemu u kulturi i umetnosti ispred njih. U godišnjoj produkciji nekoliko izdavačkih kuća - "Žiravac", "Epoha", "Svitak" ili "Razvigor"... objavi se veliki broj knjiga. Otvaranju slikarskih izložbi u Umetničkoj galeriji "Rim" i Gradskoj galeriji u Požegi, i pored skoro petnaestodnevnih izmena postavki, redovno prisustvuje makar stotinak zaljubljenika u ovu umetnost.

Svih žalosnih radost
Pesnik i kritičar Dragan Todorović podseća da je Požega ubedljivo prva u Srbiji i po broju umetnika, ponajviše pesnika, u odnosu na broj stanovnika, tako da se, prema nekim procenama, svaki peti stanovnik bavi umetnošću, ponajčešće spisateljstvom. Od staraca Milije, Dragiše Lapčevića, Momčila Tešića, Zorana Gluščeviča, Branka Kukića, Dragana Jovanovića Danilova, Milenka Pajića, preko Milijana Despotovića do Borivoja Adaševića, Petra Matovića, Razumenke Marković, ili od slikara Milovana de stil Markovića, Milana Tucovića, Vladimira Dunjića, preko Obrada Jovanovića, Velimira Karavelića, Aleksandre Pavićević, Slavka Petrovića do izuzetnog vajara Dragana Jovićevića, ili, pak, mladog režisera Dejana Petrovića, kao i raznih nevladinih organizacija i neformalnih umetničkih grupa odvija se buran i počesto avangardan umetnički život.

- Krunu umetničkog života Požege svakako predstavlja Umetnička kolonija "Prilipac", koja se dvanaest godina održava pod okriljem hrama Presvete Bogorodice, u obližnjem Prilipcu, i pod rukovodstvom protonamesnika Milana Popovića. Važno je napomenuti da se u okviru ove umetničke kolonije dodeljuju dve nagrade, slikarska i memorijalna "Zoran Matić" i književna "Pečat kneza Lazara" - kazao je Todorović. Slikarska se dodeljuje najboljem slikaru učesniku kolonije kao uspomena na rano preminulog slikara Zorana Matića, koji je bio redovan učesnik i čest selektor ove kolonija. Prvi dobitnik ove nagrade je akademski slikar Miomir-Miša Vemić iz Nikšića, dok se književna dodeljuje za najbolju knjigu inspirisanu hrišćanstvom i objavljenu između dva saziva kolonije, a prvi laureat književne nagrade je LJiljana Habjanović-Đurović za knjigu "Svih žalosnih radost".

Kao Miloš Crnjanski
Dragan Jovanović Danilov, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, ovogodišnji dobitnik Zmajeve i Vitalove nagrade, ne razmišlja u kategorijama da li je življenje u Požegi prednost ili mana jer nema odisejski kompleks lutalaštva.

- Kao i ona bela dama iz Amhersta, izabrao sam da ostanem kod kuće. U Požegi se osećam najbolje. Vidite, ja sam zakleti stanovnik malog grada. Volim da sam uvek na istom mestu, skoncentrisan na svoj rad. Vremenom sam naučio da uživam u posvećenosti jednom mestu. Nasuprot ingenioznim pustarama megalopolisa, kucaju diskretna srca malih gradova i varošica razbacanih svuda po svetu. Puls Požege je ono što meni najviše odgovara. Ono što je bitno za pesnika jeste privrženost poeziji, tekstu, ostalo je od drugorazrednog značaja. Zamislite, recimo, šta bi sve još Crnjanski stvorio da nije morao da se bori za golu egzistenciju u Londonu, naglašava Danilov.

Prozni pisac Milenko Pajić, autor desetak zanimljivih romana, kaže da se o provinciji uvek razgovaralo sumnjičavo i sa velikom dozom nipodaštavanja njenih razlika u odnosu na metropolu. Međutim, podseća on, danas Goran Petrović stvara u Kraljevu, Radovan-Beli Marković u Lajkovcu, Dobrilo Nenadić u Arilju. - Provincija je sudbina privilegovanih samo ako su daroviti, mada i u srpskoj provinciji povremeno zavlada atmosfera pretvaranja i zavaravanja i oživi pritajeni malovaroški mentalitet - iskren je Pajić.

Tekst i foto: Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^Srbija

Da provincija u kulturi Srbije nije slabija od metropole potvrđuje primer Požege
Kriminalistička policija upozorava na povećan broj prekršaja
Izgradnja puteva samodoprinosom i delimično novcem iz opštinskog budžeta
Najzaslužniji za razvoj Lazarevca, povodom dana grada, dobili Vidovdanske nagrade
U FK "Zlatar" iz Nove Varoši stasava nova generacija fudbalera
   
 


     


FastCounter by LinkExchange