GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 24. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici Skupštine kasne u izboru državnog revizora

Još nema kontrolora za budžet

Pre mesec dana istekao je rok za izbor stručnjaka koji binadzirao kako se troše pare iz državne kase

BEOGRAD - Rok za izbor Saveta državne revizorske institucije istekao je pre više od jednog meseca, a Skupština Srbije još nije izabrala članove tog tela jer sve partije nisu predložile svoje kandidate. Odbor Skupštine Srbije za finansije pozvao je sredinom juna sve stranke koje to nisu učinile da što pre predlože svoje kandidate, uz naznaku da je Zakon o državnoj revizorskoj instituciji usvojen 14. novembra 2005. godine i da je njime definisana obaveza izbora Saveta u roku od šest meseci. U predviđenom roku imena kandidata su dostavili samo Socijalistička partija Srbije, koja je predložila Rajka Perića, i G17 plus, koji je kandidovao LJiljanu Dmitrović-Šaponju.

PODRŠKA PO LIČNOJ OCENI

Potpredsednik Odbora za finansije Rade Obradović obećao je u martu da će biti izabran eksterni revizor koji će napraviti izveštaj o tome kako su trošene pare između 2002. i 2004. godine, ali ni to još nije dovedeno do kraja. Praksa ministara finansija u nekoliko poslednjih godina je da čak ni oni ne podnose izveštaje Skupštini kako su upravljali budžetom. I ako se ova tema uvrsti u dnevni red, uglavnom se pomera jer navodno ima hitnijih poslova. U najboljem slučaju, izveštaj se svodi na formalan opis gde su pare otišle. Tako su ministru potpuno odvezane ruke, pa je i ove godine, na primer, iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje festivala Egzit planirano oko 12 miliona dinara. Jedan ugledni profesor je ovu budžetsku pomoć Egzitu prokomentarisao kao "podršku Kolumbiji u osvajanju tržišta"

Savet, kao najviše telo revizorske institucije, treba da ima pet članova koje će parlament birati na period od šest godina. Predsednik Saveta je istovremeno predsednik Državne revizorske institucije. U strankama navode da je problem u tome što se ljudi teško odlučuju da prihvate takav posao, posebno što će se naći pod lupom stručne, ali i šire javnosti. Potrebno je pronaći ozbiljne ljude za važan posao kontrole trošenja državnog novca, koji uključuje i troškove Ministarstva finansija. Programski direktor nevladine organizacije za borbu protiv korupcije Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić smatra da takvo stanje odgovara svima koji imaju šta da kriju i žele da njihove zloupotrebe ili neracionalnosti u trošenju budžeta ostanu skrivene.

U misiji Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS), koja je pomogla donošenje zakona, više puta su najavili da će se svojim autoritetom založiti da Srbija što pre dobije instituciju koja će imati veoma važnu ulogu i u sistemu javnih nabavki.

Zakon o državnoj revizorskoj instituciji propisao je koga revizor kontroliše, a to su, između ostalih, direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, Narodna banka Srbije, javna preduzeća, privredna društva. Tu su i subjekti koji se bave prihvatanjem, čuvanjem, izdavanjem i korišćenjem javnih rezervi, političke stranke i korisnici sredstava EU, donacija i pomoći međunarodnih organizacija, stranih vlada i nevladinih organizacija...

Ako u postupku revizije Državna revizorska institucija otkrije radnje koje ukazuju na postojanje prekršaja, odnosno krivičnog dela, institucija je dužna da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno da podnese krivičnu prijavu nadležnom organu.
Milić Milovanović, profesor na Ekonomskom fakultetu i član Saveta za borbu protiv korupcije, nedavno je izjavio da jedino ministar finansija Mlađan Dinkić zna kako se troše pare iz budžeta. - U svetu takva institucija kontroliše trezor i rad Ministarstva finansija i daje ocenu završnog računa, pa ako se on ne usvoji, pada vlada. Izvršenje budžeta bi trebalo da kontroliše i parlament preko Odbora za finansije, kojem bi ministar nekoliko puta godišnje podnosio izveštaj. To se ne radi, pa u Srbiji izvršna vlast zapravo kontroliše sudstvo i parlament - kazao je Milovanović.

Beta - S. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Vladan Batić i Predrag Đorđević otkrili nove detalje o parama iznetim na Kipar
Ministar privrede Predrag Bubalo ponovio da nemačke kompanije rado ulažu u Srbiju
Završena prijava učenika za upis na državne fakultete
Nacrt zakona predviđa da poslodavci moraju da zaposle tri odsto osoba sa invaliditetom
Učenici osmih razreda juče polagali kvalifikacioni ispit iz matematike
Na Vojnomedicinskoj akademiji izvedena prva "ćelijska terapija" kod kardiohiruških bolesnika
Poslanici Skupštine kasne u izboru državnog revizora

Ne opada interesovanje za letovanje na Crnogorskom primorju
Englezi grade fabriku u Šimanovcima