GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 24. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završena prijava učenika za upis na državne fakultete

Tri učenika na jedan indeks

pisne kvote popunili svi fakulteti medicinske struke, ali i ETF, Geografski, Biološki, Učiteljski, Arhitektonski, FPN, Pravni, Ekonomski...

Najveća borba za dobijanje indeksa ove godine biće na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, gde na jedno mesto konkurišu tri kandidata. Ovaj fakultet će upisati 170 brucoša, a prijavio se 541 učenik. Veliko interesovanje srednjoškolaca bilo je i za Medicinski, Farmaceutski i Arhitektonski fakultet. Na Medicini za 575 indeksa konkurisalo je 856 učenika, a u Studentskoj službi ovog fakulteta kažu da je interesovanje na nivou prethodnih godina. Farmaceutski fakultet će upisati 325 studenata, a za polaganje prijemnog ispita prijavilo se čak 527 učenika. Na Arhitektonskom fakultetu za 240 mesta konkurisalo je 519 učenika.

VUKSANOVIĆ: NE ŠKOLUJU SE CRNOGORCI NA RAČUN SRBA

BEOGRAD - Studiranje akademaca iz Crne Gore u Srbiji neće koštati ni dinar više ni dinar manje naše poreske obveznike - rekao je juče Slobodan Vuksanović, ministar prosvete.
- Studiranje srpskih državljana iz okolnih zemalja u Srbiji je uobičajena praksa koja važi nekoliko godina i praktikovale su je sve vlade. Ovi studenti su imali jednaka prava kao naši akademci i konkurs za upis na fakultete među njima ne pravi razliku. Upisne kvote, koje je odobrila Vlada Srbije na predlog fakulteta, jesu manje-više iste godinama. Mi nismo jedina država čiji građani žive u više zemalja ali se svi školuju pod istim uslovima - rekao je Vuksanović.
Ministar je naglasio da je do preokreta u promeni statusa crnogorskih studenata došlo jer je preovladalo osećanje nacionalne odgovornosti.
- Vlade su prolazne, a studenti ostaju i školuju se. Treba naglasiti da je bio kratak rok između proglašenja crnogorske nezavisnosti i početka upisnog roka, tako da je doneto ovo rešenje. Studenti i učenici ne poznaju ni razdruživanje ni udruživanje, već postoji ritam upisa koji se mora poštovati. Do sledeće godine nadležni državni organi imaće dovoljno vremena da pronađu novo rešenje za crnogorske studente u Srbiji - objasnio je Vuksanović.
Na pitanje kako će se upisivati studenti koji se izjasne kao Crnogorci, Vuksanović je rekao da je to komplikovano pravno pitanje.

Velika konkurencija biće i na Ekonomskom fakultetu, gde se prijavilo 2.100 kandidata, ali slobodnih mesta ima samo za 1.500 budućih brucoša. Na Fakultetu političkih nauka pristiglo je 720 prijava, međutim, biće upisano samo 500 studenata. Veliki broj prijavljenih učenika ima Elektrotehnički fakultet, gde je za 600 indeksa konkurisalo 848 učenika. U prvom upisnom roku najverovatnije će sva mesta biti popunjena na Pravnom fakultetu (prijavilo se više od 2.000 kandidata za 1.800 mesta), Geografskom fakultetu (637 učenika konkurisalo je za 345 mesta).

Upisnu kvotu popunili su Biološki fakultet, DIF, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Veterinarski i Učiteljski fakultet. Sudeći prema odzivu u prvom roku, slobodnih mesta ostaće na Hemijskom fakultetu, Tehnološko-metalurškom i Šumarskom fakultetu.

Prijava na Mašinskom fakultetu trajaće do ponedeljka, a Pravoslavno-bogoslovski će dokumenta primati do utorka.

Na fakultetima Univerziteta umetnosti u Beogradu već se prijavilo 617 kandidata, što je skoro duplo više od predviđenog broja - 390 akademaca. Na novosadskim fakultetima dokumenta je podnelo 7.500 kandidata, a planirano je da bude upisano 8.898 akademaca. Na Prištinski univerzitet prijavilo se 1.100 učenika, a ima 2.500 slobodnih mesta.

Univerzitet u Kragujevcu primio je 3.676 prijava. Najveće interesovanje bilo je na Ekonomskom, Pravnom i Filološko-umetničkom fakultetu, dok su najmanje prijavljenih kandidata imali Mašinski fakultet u Kragujevcu i Agronomski fakultet u Čačku.
Posle prvog roka, na niškim fakultetima ostaće slobodnih mesta jer je za 5.525 indeksa konkurisalo 4.678 učenika. Upisnu kvotu će popuniti Filozofski i Medicinski fakultet gde ima više prijavljenih od slobodnih mesta. Najmanje interesovanja zabeležili su Tehnološki fakultet u Leskovcu i Mašinski u Nišu.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Vladan Batić i Predrag Đorđević otkrili nove detalje o parama iznetim na Kipar
Ministar privrede Predrag Bubalo ponovio da nemačke kompanije rado ulažu u Srbiju
Završena prijava učenika za upis na državne fakultete
Nacrt zakona predviđa da poslodavci moraju da zaposle tri odsto osoba sa invaliditetom
Učenici osmih razreda juče polagali kvalifikacioni ispit iz matematike
Na Vojnomedicinskoj akademiji izvedena prva "ćelijska terapija" kod kardiohiruških bolesnika
Poslanici Skupštine kasne u izboru državnog revizora

Ne opada interesovanje za letovanje na Crnogorskom primorju
Englezi grade fabriku u Šimanovcima